Doi arădeni sunt primii români care au carduri electronice de sănătate

Două persoane din Arad sunt primii români care au istoricul bolilor inscripţionat pe cip-uri. Acestea au primit primele carduri electronice de sănătate. Asta, deşi oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate estimează că abia din 2014 sistemul va funcţiona în toată ţara.

RomaniaTV.net
19 dec. 2012, 13:19
Doi arădeni sunt primii români care au carduri electronice de sănătate

Aradul a fost ales oraşul pentru implementarea acestui nou sistem. Cardul de sănătate va conţine numele posesorului, codul de asigurat şi, la solicitarea pacientului, bolile de care suferă.

„Cu cardul de sănătate trebuie să mergem la doctorul de familie sau în orice unitate de sănătate. Chiar pe stradă dacă ne e rău, dacă avem cardul la noi, se pune în calculator şi se văd toate bolile pe care le-ai avut. Este un lucru foarte bun şi cred că fiecare persoană ar trebui să-l aibă”, a declarat pacientul Elena Moldovan.

Cardul va fi dovada că asiguratul este la zi cu plata contribuţiei la Sănătate. „Este un avantaj faţă de cardul bancar. Acolo câţi bani bagi, atât scoţi, eventual mai puţin pentru că îţi mai ia si banca. Aici bagi cât poţi, în schimb, când ai nevoie, vei avea acces la o sumă nelimitată. Am băgat lunar minimul pe economie. Doamne fereste de un transplant, pot să iau de acolo sute de mii de euro”, a explicat medicul şef CNSAS, Marius Filip.

Cardurile de sanatate electronice vor fi distribuite gratuit prin medicii de familie.