Doi europarlamentari cer boicotarea produselor olandeze de către est-europenii din UE

Europarlamentarul român şi un coleg de-al său din Polonia, Jacek Saryusz-Wolski, le cer cetăţenilor din cele 12 state care au aderat la UE începând din 2004 să boicoteze toate produsele provenite din Olanda, ei apreciind că acesta este răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Haga.

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 12:05
Doi europarlamentari cer boicotarea produselor olandeze de către est-europenii din UE

„Ne simţim profund lezaţi şi chiar ameninţaţi de atitudinea partidului olandez PVV, un susţinător al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat să se dezică de site-ul anti-imigranţi din Europa Centrală şi de Est promovat de PVV şi de politica acestui partid, în general”, scriu cei doi eurodeputaţi într-o scrisoare remisă vineri agenţiei Mediafax.

Site-ul Partidului Libertăţii (PVV), al lui Geert Wilders, îndeamnă olandezii să semnaleze „dificultăţi” pe care le întâmpină din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est. „Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim”, este scris de PVV pe pagina de primire a acestui site. PVV, care susţine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte în Parlament, unde are 24 de deputaţi din totalul de 150, este cunoscut ca fiind eurosceptic şi critică virulent ajutoarele acordate Greciei.

Bodu şi Wolski consideră că Guvernul olandez trebuie să primească un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetăţeni europeni care au exact aceleaşi drepturi precum cei olandezi. „Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze în toate cele 12 state ale UE devenite membre după 2004. Atunci când diplomaţia eşuează, este dreptul cetăţenilor să intervină în mod direct, prin mijloace democratice, precum dreptul consumatorului de a alege”, se mai arată în scrisoarea publicată de Mediafax.

„Putem trăi fără ele (produsele olandeze,n.r.), mai ales că altele, la fel de bune sunt disponibile oricând. Iată câteva din principalele produse olandeze pe care vă invităm să le ignoraţi până când acest partid va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom şi lista rămâne deschisă. În acest fel poate reuşim şi o implicare a companiilor care produc şi vând aceste produse în rezolvarea acestei probleme, implicare care ar fi trebuit, în mod normal, să intervină de la primele derapaje”, mai scriu cei doi eurodeputaţi.

Acesta nu este primul apel la boicotarea produselor olandeze. Preşedintele Traian Băsescu a făcut cumpărături, la începutul lunii decembrie, într-un supermarket din Bucureşti, declarând, la plecare, pentru RomâniaTv, că a încercat să evite să cumpere zarzavaturi olandeze, el adăugând: „Cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze”. Câteva zile mai târziu, europarlamentarul olandez Esther de Lange (PPE) anunţa că le va oferi colegilor săi români din cadrul PE câte un coş cu legume olandeze, ca răspuns la remarca preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu zarzavaturile importate din această ţară.

PVV, care susţine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte în Parlament, unde are 24 de deputaţi din totalul de 150, este cunoscut ca fiind eurosceptic şi critică virulent ajutoarele acordate Greciei.

Sebastian Bodu este europarlamentar PDL, membru al grupului PPE şi vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Juridice a PE. Jacek Saryusz-Wolski este şeful delegaţiei poloneze a grupului PPE din PE.