Doi foşti miniştri cercetaţi de DIICOT pentru implicare în afacerea InterAgro FOTO

Procurorii DIICOT cercetează legăturile dintre Adriean Videanu, Varujan Vosganian și Ioan Niculae. DIICOT spune că cei doi, în perioada mandatului de ministru al Economiei,  au propus și susținut proiecte de furnizare de gaz pentru firmele lui Niculae.Procurorii susțin că Nicuale avea o adevărată caracatiță, nu doar ministrii fiind implicați în afacerea InterAgro. În total, 40 de opersoane sunt cercetate pentru subminarea economiei de stat.

RomaniaTV.net
07 ian. 2012, 07:22

Varujan Vosganian, ministru în perioada 2006-2008, a aprobat, semnat şi susţinut în Guvern, alături de 3 secretari de stat, şase ordine cu privire la reducerea comercială pentru InterAgro, ordine ministeriale astfel întocmite încât InterAgro să se plieze cu prioritate pe condiţiile impuse.
Adriean Videanu, ministrul Economiei între 2008 şi 2010, a aprobat şi susţinut în Guvern, alături de secretarul de stat Şerban Tudor, două memorandumuri, prin care a continuat politica de reduceri la vânzarea gazului către Interagro, deşi firma lui Ioan Niculae avea deja datorii uriaşe, eşalonate şi reeşalonate. Ioan Niculae şi Adriean Videanu au fost şi parteneri de afaceri într-o firmă de brokeraj. Riscul pentru securitate energetică a fost atât de mare încât Romgaz a trebuit să cumpere gaze de la Petrom, o societate privată şi să apeleze la depozitele strategice.

Videanu şi Niculae, împreună pentru InterAgro

„Adriean Videanu a ignorat hotărârea CA a Romgaz din ianuarie 2010 prin care s-a prevăzut încetarea reducerii de 40 de dolari practicată anterior şi revenirea la reducerea de 17 dolari, practicată până în 2008, deoarece nu mai putea fi suportată financiar favorizarea interesului SC Interagro SA”.
În acel moment, InterAgro avea datorii la Romgaz de 541.138.399 milioane lei.
Creierul afacerii lui Ioan Niculae este Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat în 2005 în Ministerul Economiei. Cu vreo trei zile înainte să fie numit în funcţie, era acţionar la Vital Gaz, societate care a primit de la minister un contract de peste 9 miliarde de lei.

Demis chiar dacă era în concediu, după scandaluri de presă, tot în 2005, Alesandru s-a mutat cu arme şi bagaje în curtea InterAgro. Iar în 2007, conform jurnaliştilor de la Evenimentul zilei, Alecsandru este administratorul firmei Conef Gaz, controlată în proporţie de 70 la sută de oligarhii ruşi de la Conef SA.

Conef este, în România una din cele două firme care importă gaz de la ruşi. Procurorii susţin că Dan Victor Alesandru a fost omul de bază al lui Ioan Niculae, trimis la întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi conducerea Romgaz. Omul de legătură al lui Alesandru în ministerul Economiei, după demiterea sa a fost Ioana Apan, preşedinte al CA şi apoi al AGA al Romgaz sub mandatele ambilor miniştri, Vosganian şi Videanu.

Procurorii DIICOT au stabilit că timp de cinci ani, Romgaz a livrat către Interagro gaze naturale în valoare de 500 milioane de dolari, din care 92 de milioane de dolari reprezintă numai reducerile comerciale acordate. Iar prejudiciul adus statului este de peste 125 de milioane de dolari, în cauză fiind cercetate 40 de persoane.