Doi inculpaţi în dosarul tablourilor furate ar putea fi eliberaţi din închisoare.

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 3 a decis vineri înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar în cazul a doi inculpaţi din dosarul tablourilor sustrase din Olanda, Alexandru Bitu şi Olga Dogaru, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
09 mai 2014, 15:01
Doi inculpaţi în dosarul tablourilor furate ar putea fi eliberaţi din închisoare.

Decizia nu este însă definitivă iar cei doi rămân în arest până la judecarea contestaţiei procurorilor DIICOT.

La termenul de vineri al procesului, avocatul Cătălin Dancu, cel care o reprezintă în instanţă pe Olga Dogaru, a declarat că a trimis Ministerului Culturii din Olanda o cerere prin care solicită autorităţilor olandeze să spună dacă cele şapte tablouri fac parte din patrimoniul naţional al acestei ţări sau au fost înscrise în patrimoniul mondial.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 6 iunie.

În acest dosar au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Pe 27 februarie 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Radu Dogaru la 6 ani de închisoare iar Eugen Darie a primit 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)”, susţin procurorii DIICOT.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ şi ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan şi ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.