Doi români, REŢINUŢI după ce şi-au făcut fabrică ilegală de ţigări în Ungaria VIDEO

Doi orădeni au fost reţinuţi în Ungaria după ce şi-au făcut o fabrică ilegală de contrafacere a ţigărilor, autorităţile ungare confiscând de la ei peste 31 de tone de ţigări şi tutun, valoarea accizelor pentru produsele accizabile confiscate depăşind două milioane de euro.

RomaniaTV.net
06 dec. 2012, 10:28
Doi români, REŢINUŢI după ce şi-au făcut fabrică ilegală de ţigări în Ungaria VIDEO

Poliţia de Frontieră română a anunţat, joi, printr-un comunicat, că autorităţile judiciare din România şi Ungaria au reuşit să destructureze o grupare formată din patru persoane, doi orădeni şi doi cetăţeni ungari, care au amenajat o fabrică de ţigarete contrafăcute în localitatea ungară Szolnok, transmite Mediafax.

Potrivit comunicatului, ancheta a fost începută în luna august a acestui an, în baza unor informaţii obţinute de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, transmise apoi structurii centrale.

Poliţiştii au stabilit că gruparea, coordonată de doi fraţi din Oradea, se ocupa de producţia de ţigarete contrafăcute şi distribuirea acestora pe piaţa neagră din România, Ungaria, Italia şi alte state comunitare.

„Anchetatorii români au stabilit că grupul a amenajat într-o hală din localitatea ungară Szolnok, situată la aproximativ 150 de kilometri de graniţa cu România, o fabrică de ţigarete”, se arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră Române.

Conform documentului, membrii grupării erau precauţi, vorbind codificat, atât în română, cât şi în maghiară, şi folosind termenul de „flori” pentru tutun.

„De asemenea, achiziţionaseră un puternic aspirator industrial, în scopul prevenirii mirosului de tutun în mediul extern”, se mai arată în comunicat.

Autorităţile ungare au descins, în 20 noiembrie a.c., în două locaţii din Szolnok, unde au descoperit şi confiscat două linii complete de producţie de ţigări, incluzând maşini de tăiat şi fermentat tutun, precum şi 450.000 pachete ţigări „Plugarul” contrafăcute, 31.000 de kilograme de tutun mărunţit, echivalentul a 1.650.000 pachete de ţigări, 856 kilograme frunze de tutun, 363.000 sigilii fiscale moldovenenşti contrafăcute şi 1230 kilometri de hârtie pentru ţigări şi hârtie pentru cutii de ţigări.

Din datele furnizate de partea ungară, valoarea accizelor pentru produsele accizabile confiscate este de 586.000.000 forinţi, echivalentul a 2.077.561 euro, din care 294.000.000 forinţi – echivalentul a 1.042.325 euro -, reprezintă TVA-ul conţinut.

„În acţiunea respectivă au fost reţinute două persoane de cetăţenie română, care se află în custodia autorităţilor ungare”, se arată în comunicat.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre doi fraţi din Oradea care coordonau gruparea şi care sunt cunoscuţi cu antecedente penale, tot ca urmare a contrabandei cu ţigări.