Doi medici de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, urmăriţi penal pentru că au refuzat internarea unei gravide al cărui bebeluş a murit în pântec

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au dispus urmărirea penale faţă de doi medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi, faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămarea fătului.

16 mart. 2021, 15:31
Doi medici de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, urmăriţi penal pentru că au refuzat internarea unei gravide al cărui bebeluş a murit în pântec

Medicul ginecolog Monica Holicov şi un alt doctor din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi sunt urmăriţi penal de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi într-un dosar de malpraxis. Mai exact, cei doi medici sunt cercetaţi pentru că au refuzat internarea şi efectuarea operaţiei de cezariană unei gravide deşi aceasta prezinta diagnosticul „circulară de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”. Mai mult, medicul Monica Holicov ar fi solicitat gravidei să efectueze testul COVID pe cont propriu şi abia apoi să revină la spital.

„Se reţine că la data de 4 noiembrie suspecta H.M., în calitate de medic, a consultat-o la cabinetul medical privat pe persoana vătămată L.M., persoană ce avea o sarcină de 36 săptămâni, constatând că aceasta prezintă diagnosticul ‘circulară de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical’, fapt pentru care a recomandat internarea pacientei în cadrul unităţii de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi. Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală urgentă, suspecta ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul COVID pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană. Ulterior, la data de 5 noiembrie, persoana vătămată s-a prezentat la unitatea medicală cu testul COVID negativ, iar suspecta H.M., fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului”, se menţionează în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Citeşte şi: Cazul bebeluşului mort în burta mamei. Doi medici de la Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi, puşi sub acuzare. Mama fetei: ”Mirunica avea dreptul la viaţă”

Potrivit sursei citate, trei zile mai târziu gravida a revenit la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, unde a fost consultată de un alt medic, după care a fost trimisă acasă.

„La data de 8 noiembrie 2020, suspecta T.M.C., în calitate de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, fiind în serviciul de gardă la unitatea medicală, a consultat-o pe persoana vătămată L.M. în serviciul de primiri urgenţe, unde persoana vătămată s-a prezentat întrucât avea contracţii puternice şi eliminase dopul gelatinos. A fost stabilit acelaşi diagnostic de „circulara de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”, fătul fiind poziţionat transversal. Suspecta T.M.C. ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, în 15 noiembrie persoana vătămată L.M. nu a mai resimţit nicio activitate din partea fătului, motiv pentru care s-a prezentat la aceeaşi unitate medicală, unde s-a constatat că fătul era mort, cauza relevată de protocolul de necropsie întocmit fiind asfixie intrauterină acută, iar la data de 16.11.2020 aceasta a născut natural fătul mort ante-partum.

„În prezenta cauză cercetările sunt efectuate de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul IPJ Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, beneficiind de sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Iaşi. Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă, conform Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai menţionează în comunicatul de presă transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Citeşte şi: Bebeluş mort după ce a fost legănat prea tare ca să adoarmă. Detalii şocante descoperite la autopsie


loading...
Partenerii noștri