Doi participanţi la protestul anti-certificat COVID de la Parlament, reţinuţi pentru vandalizarea maşinilor şi forţarea intrării în instituţie

Autorităţile au reţinut miercuri un al doilea participant la protestul anti-certificat COVID de marți de la Parlament. Tânărul a fost identificat pe baza imaginilor filmate la protest şi în care apare în timp ce forţează intrarea în curtea instituţiei.
Alina Andrei
22 dec. 2021, 09:21
Doi participanţi la protestul anti-certificat COVID de la Parlament, reţinuţi pentru vandalizarea maşinilor şi forţarea intrării în instituţie
Sursa foto: Inquam Photo

Doi participanţi la protestul anti-certificat COVID de marţi de la Parlament au fost reţinuţi pentru vandalizarea maşinilor şi forţarea intrării în instituţie.

Primul protestatar reţinut marţi seara este un bărbat de 50 de ani, bănuit că a pulverizat vopsea pe patru mașini din curtea Parlamentului la protestul de marţi.

„Cel în cauză a fost depistat de jandarmi, pe Bulevardul Libertății, din municipiul București, iar în urma controlului corporal și al bagajelor, asupra acestuia au fost găsite mai multe obiecte cu valoare probatorie în cauză, printre care o mască de gaze militară, două cartușe filtrante, un briceag multifuncțional, seringi sigilate, precum și o stație de emisie-recepție.

Față de bărbat, se efectuează cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 372 din Noul Cod Penal, respectiv ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.”

În paralel, cu privire la evenimentul de astăzi, sunt cercetate alte două infracțiuni, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și violarea sediului profesional”, a tranmis MAI.

Miercuri dimineaţă a fost reţinut pentru 24 de ore un al bărbat, suspectat că a forțat poarta Senatului. Este vorba despre un tânîr de 23 de ani care a fost identificat după analizarea imaginilor video de la protest.

Citeşte şi: Amenzi și dosare penale pe bandă rulantă, după protestul de la Parlament. Anunțul făcut de MAI

De asemenea, MAI a anunţat că 14 persoane, din cadrul a 6 organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, care s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate de la Parlament au primit amenzi în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Citeşte: Lucian Bode, despre protestul de la Parlament: „Astfel de manifestări nu au nicio legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic”. USR cere demisia ministrul de Interne

De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică și s-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 61/1991.

MAI, acuzaţii grave după protestul anti-certificat COVID: Persoane cu drept de acces au introdus protestatari în curtea Parlamentului

Protestatarii care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului, marţi, au fost introduşi cu maşinile de persoane care aveau drept de acces în instituţie, a precizat un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conducerea MAI susţine că „adunarea publică nu a fost autorizată” şi că aceasta „a fost asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice”, respectiv grupul parlamentar AUR.

Reprezentanţii MAI prezintă şi cronologia evenimentele de la Palatul Parlamentului.

„În jurul orelor 7:30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.

În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehicule aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului.

În intervalul 08:00 – 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine.

Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea).

Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine”, a transmis MAI într-un comunicat de presă.

Oficialii din MAI au mai precizat că „persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceste persoane au fost conduse în zona exterioară curții imobilului”.

Conducerea MAI mai precizează că „în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm și respectarea prevederilor legale”.

„Nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice”.

„La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane. Pe tot timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcție de numărul participanților și dinamica evenimentelor.

În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente.

În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale”, a mai transmis conducerea MAI.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cum arată apartamentul lui Vladimir Putin. Locuiește aici de 3 ani, dar abia acum le-a arătat jurnaliștilor interiorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață