Lucian Bode, despre protestul de la Parlament: „Astfel de manifestări nu au nicio legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic”. USR cere demisia ministrul de Interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, marţi, în legătură cu protestul de la Parlament, că este regretabil, la 32 de ani de la Revoluţia română, să vedem astfel de manifestări care nu au nicio legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic. În schimb, parlamentarii USR cer demisia ministrul de Interne.

21 dec. 2021, 15:41
Lucian Bode, despre protestul de la Parlament: „Astfel de manifestări nu au nicio legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic”. USR cere demisia ministrul de Interne

Ministrul Internelor, Lucian Bode, condamnă comportamentul organizatorilor şi susţinătorilor AUR la protestul violent de marţi dimineaţă de la Palatul Parlamentului.

„Este regretabil, la 32 de ani de la Revoluţia română (…) să vedem astfel de manifestări care nu au nicio legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Ministrul a precizat că a cerut să nu fie folosită forţa, dar a criticat parlamentarii AUR că au introdus cu maşinile protestatari în curtea Parlamentului.

De asemenea, Lucian Bode a anunţat că Jandarmeria a demarat procedurile de identificare şi sancţionare a persoanelor care s-au manifestat violent la protestul de la Palatul Parlamentului.

Vă reamintim că circa 2.000 de parlamentari şi susţinători AUR au protestat marţi la Parlament faţă de introducerea certificatului COVID şi împotriva restricţiilor în România.

Conducerea MAI a precizat că „adunarea publică nu a fost autorizată” şi că aceasta „a fost asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice”, respectiv grupul parlamentar AUR.

Citeşte şi: Protest anti-certificat la Parlament. Manifestanţii au rupt cordonul de jandarmi şi au intrat în curtea Parlamentului. George Simion: „Acest certificat va paraliza întreg statul român. Ne încalcă dreptul la muncă”. Arafat: Acolo devin focare de răspândire a virusului UPDATE

Reprezentanţii MAI au prezentat şi cronologia evenimentele de la Palatul Parlamentului.

„În jurul orelor 7:30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.
În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehicule aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului.

În intervalul 08:00 – 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine.

Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea).
Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine”, a transmis MAI într-un comunicat de presă.

Oficialii din MAI au mai precizat că „persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceste persoane au fost conduse în zona exterioară curții imobilului”.

Citeşte şi: Prima reacţie a Guvernului după protestul de la Parlament. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Internelor „să protejeze integritatea instituțiilor statului”

Conducerea MAI mai precizează că „în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm și respectarea prevederilor legale”.

„Nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice”.

„La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane.
Pe tot timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcție de numărul participanților și dinamica evenimentelor.
În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente.
În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale”, a mai transmis conducerea MAI.

USR îl cere demisia ministrului de Interne Lucian Bode: Protestul AUR a fost anunţat. E absolut de neacceptat ca forţele de ordine să fie nepregătite

USR cere demisia ministrului de Interne Lucian Bode pentru modul în care forţele de ordine au fost surprinse astăzi de protestul organizat de AUR la Parlament, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

„Ministrul Lucian Bode trebuie să-și dea demisia! Protestul AUR a fost anunțat, e absolut de neacceptat ca forțele de ordine să fie nepregătite.

Protestatarii au reușit astăzi să sară gardurile Parlamentului și să vandalizeze mașini, fără ca jandarmii să intervină ca să îi oprească. Doi ambasadori au rămas astăzi blocați în Parlament din cauza protestului, iar miniștrii guvernului PSD – PNL nu au mai venit la audieri, ci au anunțat că se conectează online la audierile din comisii.
În condițiile în care protestul nu a fost unul spontan, ci anunțat de mai bine de o săptămână, este de neconceput ca forțele de ordine, care au exact această responsabilitate, să asigure securitatea unei clădiri, să fie depășite de o mână de oameni care au ajuns să împingă garduri și mașini.
Protestul de astăzi a arătat că există clar o problemă legată de capacitatea acestui guvern și a Ministerului de Interne de a face față unei situații previzibile si anunțate, iar Lucian Bode trebuie să dea demisia”, susţine conducerea USR.
Liderii USR amintesc că „nu este prima dată când forțele de ordine din subordinea lui Lucian Bode nu își fac treaba, după ce săptămâna trecută polițiștii au preferat să o protejeze pe senatoarea Diana Șoșoacă în loc să apere drepturilor unor jurnaliști care realizau un reportaj”.

Dacian Cioloş: George Simion este un pericol pentru România

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a susţinut, marţi, că statul ar fi trebuit, prin instituţiile sale, să se asigure că un miting de protest se poate desfăşura în condiţii civilizate, adăugând că liderul AUR George Simion este „un pericol” pentru România.

„George Simion este un pericol pentru România, pentru că instituţiile statului român au eşuat şi l-au creat prin comportamentul lor pe acest populist iresponsabil. Ceea ce au făcut simpatizanţii AUR astăzi este o nouă pată pe obrazul statului român, cel care, prin instituţiile sale, ar fi trebuit să se asigure că un miting se poate desfăşura în condiţii civilizate şi că nu degenerează în mod iresponsabil. Acelaşi stat care în 10 august 2018 inventa o lovitură de stat cu maşini-capcană şi cocktailuri Molotov ca să gazeze şi să bată mame, copii şi familii care participau la un protest faţă de Liviu Dragnea şi acoliţii săi. Avem dovada că aceste instituţii sunt falimentare şi incapabile să le ofere cetăţenilor protecţie şi siguranţă. Ştim de ani buni că sunt capturate politic şi că ezitările de a pune justiţia pe traseul ei normal au legătură tocmai cu această capturare a statului român”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Liderul USR a criticat modul în care Jandarmeria şi Ministerul de Interne au gestionat situaţia generată de protestul de la Palatul Parlamentului.

„Astăzi, Jandarmeria, conducerea Ministerului de Interne, întregul Guvern şi-au dat măsura capacităţii lor organizaţionale şi comunicaţionale. Au abandonat toate măsurile şi toate politicile pe care ar fi trebuit să le susţină şi să le impună într-o perioadă de criză sanitară, au dispărut şi au preferat să asiste pasiv, aşa cum fac ori de câte ori George Simion sau Diana Şoşoacă provoacă şi calcă în picioare statul român, instituţiile sale şi pe reprezentanţii acestora. Faptul că aceşti politicieni populişti cresc de la o zi la alta este cauzat de iresponsabilitatea PNL şi PSD, care cred că vor putea stăpâni curentul populist”, a mai scris Dacian Cioloş.

Preşedintele USR a acuzat PSD şi PNL că „fac tot ce le stă în putinţă pentru a stopa” reforma începută de USR, „de teama de a nu pierde puterea politică, dar hrănesc cu bună ştiinţă excesele iresponsabile şi periculoase ale unor marionete politice care se pregătesc să le ia locul şi să arunce România în haos”.

Cioloş a adăugat că, până în prezent, nu se cunoaşte niciun vinovat pentru agresiunea asupra cetăţenilor din 10 august 2018, aşa cum nu se ştiu nici vinovaţii de la Revoluţia din 1989 sau de la mineriade şi alte evenimente dramatice, „pentru care pare că nu va plăti nimeni niciodată”.

Dan Barna, despre protestul de la Parlament: Perspectiva valului cinci e una foarte realistă. Este nevoie de certificatul COVID

Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat că este nevoie de legea privind certificatul digital COVID la locul de muncă, adăugând că modalitatea de adoptare este un „detaliu secundar”.

„Referitor la certificatul verde, e foarte clar că perspectiva valului cinci e una foarte realistă – ne-o spun şi medicii, ne-o spun specialiştii. Este nevoie de această măsură. Modalitatea – că e prin asumarea răspunderii, că e prin vot în Parlament – este, cred, un detaliu secundar. Din punctul nostru de vedere, trebuie să avem o decizie pe acest subiect cât mai curând”, a precizat el, la Palatul Parlamentului.