Doi români din Carei, reţinuţi pentru trafic cu obiecte de patrimoniu furte din Ungaria

Poliţiştii de frontieră din Carei au reţinut în flagrant doi tineri care vindeau două obiecte de cult care fac parte din patrimoniul cultural naţional al Ungariei, bunurile fiind evaluate la aproximativ 30.000 de euro.

RomaniaTV.net
20 apr. 2013, 17:10
Doi români din Carei, reţinuţi pentru trafic cu obiecte de patrimoniu furte din Ungaria

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, obiectele au fost furate la sfârşitul lunii februarie din locuinţa unui colecţionar din Budapesta, informează Agerpres.

Poliţişti de frontieră din cadrul sectorului Poliţiei de Frontieră Carei – ITPF Sighetu Marmaţiei s-au sesizat din oficiu, încă din luna martie, cu privire la faptul că mai multe persoane din municipiul Carei, judeţul Satu Mare, deţin şi intenţionează să comercializeze, pe teritoriul României, mai multe bunuri de cult şi antichităţi care fac parte din patrimoniul cultural naţional al Ungariei, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, la începutul lunii aprilie poliţiştii de frontieră au demarat mai multe cercetări şi, vineri, două dintre persoanele monitorizate, cetăţeni români, doi bărbaţi, unul de 32 de ani şi celălalt de 34 de ani, ambii din Carei, judeţul Satu Mare, au fost prinşi în flagrant în timp ce intenţionau să vândă două obiecte de cult în schimbul sumei de 17.500 de euro.

CITEŞTE ŞI: Obiecte de patrimoniu de mare valoare, furate din Italia, au fost găsite la un sibian

Poliţiştii i-au reţinut şi imobilizat, asupra lor fiind găsite într-un rucsac o cupă din argint, de Jorg Kottimeir, evaluată la 8 milioane de forinţi, şi o cupă din cocos placată cu argint, din secolul XVII-lea, în valoare de 600.000 forinţi, se precizează în comunicat.

Cupele au fost declarate furate pe 28 februarie şi făceau parte dintr-o colecţie privată ce aparţinea unui cetăţean maghiar şi căruia, la momentul respectiv, i-au dispărut în total 39 de asemenea obiecte.

Cei doi cetăţeni români au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar obiectele de cult în valoare de aproximativ 30.000 de euro, au fost ridicate în vederea confiscării.

Poliţiştii de frontieră români au colaborat cu poliţia maghiară, care desfăşoară mai multe percheziţii în vederea depistării şi celorlalte obiecte de cult.