Doi ruşi şi un american au plecat în misiune spaţială

O rachetă rusă Soiuz a decolat marţi de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu un echipaj din trei membri la bord, transmit agenţiile internaţionale de presă.

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 08:00
Doi ruşi şi un american au plecat în misiune spaţială

Cosmonauţii ruşi Ghennadi Padalka şi Serghei Revin, şi astronautul american Joseph Acaba s-au îmbarcat la 3.01 GMT la bordul vasului Soiuz TMA-04M care urmează să se cupleze de ISS în dimineaţa zilei de joi, scrie AGERPRES.

Capsula a fost plasată pe orbită în jurul Pământului câteva minute mai târziu, aşa cum a fost prevăzut, a declarat agenţia rusă Interfax. Comandantul de bord, Ghennadi Padalka, este la al patrulea zbor spaţial şi a petrecut deja 585 de zile în total pe orbită cu mai multe ieşiri spaţiale. Acesta este primul zbor pentru rusul Serghei Revin şi al doilea pentru americanul Joseph Acaba.

Cei trei se vor alătura la bordul ISS rusului Oleg Kononenko, americanului Don Pettit şi olandezului Andre Kuipers, care au decolat de pe acelaşi cosmodrom la 21 decembrie. Aceasta este a treia lansare a vasului spaţial Soiuz efectuată cu succes după eşecul în august 2011 al unui lansator de acelaşi tip şi o serie de întreruperi ale funcţionării normale în sectorul spaţial rus.

Rusia este acum singura ţară capabilă să transporte astronauţi spre ISS după punerea la rebut în această vară a ultimei navete spaţiale americane.