Doi sateliţi americani, la un pas de coliziune pe orbita Terrei

Doi sateliţi scoşi din funcţiune, care călătoreau cu o viteză de peste 53.000 de kilometri pe oră, au evitat la limită să se ciocnească în orbita Terrei, deasupra oraşului american Pittsburgh, informează Independent.

RomaniaTV.net
31 ian. 2020, 05:27
Doi sateliţi americani, la un pas de coliziune pe orbita Terrei

Observatorul LeoLab, din California, care monitorizează deşeurile spaţiale din orbita joasă a Terrei, a anunţat că miercuri, 30 ianuarie, la 01:39:35 (ora României), doi sateliţi scoşi din uz vor trece foarte aproape unul de celălalt, la o distanţă de numai 12 metri, existând un risc mare de coliziune în contextul în care viteza lor era de peste 53.000 de kilometri pe oră.

Este vorba despre  Infrared Astronomical Satellite (IRAS), un telescop spaţial cu o lungime de 3,6 metri, lansat în 1983 de NASA, Olanda şi Marea Britanie şi care a funcţionat doar zece luni. Al doilea este GGSE-4, un satelit experimental care măsoară 18 metri şi care a fost lansat în mai 1967 de către Forţele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.
 
Comandamentul spaţial american a transmis că cei doi sateliţi şi-au încrucişat traiectoriile, deasupra oraşului Pittsburgh. fără a intra însă în coliziune. În cazul în care ar fi avut loc o coliziune, în spaţiu ar fi ajuns alte mii de deşeuri rezultate în urma ciocnirii. 
 
Orbita Terrei este încărcată de deşeuri speţiale, existând circa 20.000 de astfel de obiecte care măsoară peste 30 de centimetri şi care pot afecta instrumentele ştiinţifice aflate în uz.