Doi sateliţi Galileo, lansaţi vineri de o rachetă Soyuz

O rachetă Soyuz care va fi lansată de la aeroportul spațial din Guyana Franceză va trimite vineri pe orbită o nouă pereche de sateliți Galileo, parte din sistemul european de navigație, informează un comunicat de presă al Agenției Spațiale Române (ROSA).

26 mart. 2015, 18:48
Doi sateliţi Galileo, lansaţi vineri de o rachetă Soyuz

„Numită Zborul Soyuz VS11 în sistemul de numerotare al Arianespace, cea de-a 11-a lansare Soyuz de la aeroportul spațial din Guyana Franceză este programată pentru după-amiaza zilei de 27 martie la exact 18,46 ora locală, 23,46 ora României. Pasagerii zborului Soyuz VS11 sunt cei mai noi sateliți FOC (Full Operațional Capability — Capacitate Operațională Deplină) ai programului Galileo, care vor contribui la crearea unui sistem spațial de navigație operat de Europa. Odată cu lansarea a încă doi sateliți, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Uniunea Europeană (UE) se vor afla în întregime în faza de desfășurare”, precizează sursa citată.

Lansatorul de capacitate medie al Arianespace va efectua o misiune de aproape 4h48m pentru a plasa sateliții Galileo pe orbita circulară avută în vedere, la o altitudine de 23.522 km, la 55.04° înclinare față de ecuator.

Citeşte şi SpaceX a lansat cu succes al doilea satelit de comunicaţii într-o lună

„Sistemul de radionavigație prin satelit Galileo rămâne pe drumul cel bun, după validarea cu succes pe orbită și, mai recent, după vestea că sateliții lansați pe orbita greșită în august anul trecut par să funcționeze corect”, mai afirmă ROSA.

Asigurând un sistem extrem de precis de poziționare globală sub control civil, constelația completă Galileo va consta din 30 de sateliți, împreună cu centrele de control europene și o rețea mondială de stații de senzori și uplink.

Comisia Europeană gestionează și finanțează faza FOC a Galileo — în cadrul căreia vor fi implementate atât constelația completă operațională, cât și infrastructura de sol. Agenția Spațială Europeană a fost delegată ca agent de proiectare și achiziții publice în numele Comisiei.

Citeşte şi Agenţia Spaţială Europeană: „Acord istoric” pentru construirea rachetei Ariane 6