Doi soți din Constanța au ajuns de urgență la spital după ce au băut apă plată

Doi soți din Constanța au avut parte de o experiență de coșmar, care le-a pus viața în pericol, după ce au consumat apă plată la cină.

15 sept. 2021, 17:31
Doi soți din Constanța au ajuns de urgență la spital după ce au băut apă plată

Doi soți din Constanța au ajuns pe patul de spital după ce într-o seară au consumat apă plată la cină.

Cuplul a povestit îngrozitoarea experiență pe rețelele de socializare. Atât femeii cât și bărbatului  le-au amorțit buzele și limba, începuseră să aibă frisoane și aveau pulsul ridicat.

Medicii le-au spus că motivul pentru care s-au simțit brusc rău este faptul că în apa plată se găseau urme de detergent.

”Amândoi am avut nevoie de îngrijiri medicale după ce am consumat cel mai banal lucru…apă plată!!!  Instant mi-au amorțit buzele si limba si chiar am zis “ce naiba e picantă apa asta!?!”. După ce a băut si el a zis același lucru. După câteva minute deja aveam tot corpul amorțit, tremuram, aveam urechile înfundate, pulsul ridicat și o stare de panică…amândoi!!!
Am decis să sunăm la salvare, care a venit foarte repede, am sunat o prietenă care este vecina cu noi și am rugat-o să stea cu copilul și am plecat cu ambulanța la spital. Acolo ne-au făcut niște analize care au ieșit ok și ne-au spus că am avut noroc că am băut o cantitate foarte mică si că s-ar putea ca apa să aibă urme de detergent.
Efectul a ținut cam 2 ore și norocul nostru a fost că am băut foarte puțin.
Urmează să sunăm la protecția consumatorului și să facem niște analize apei.
Ceea ce vreau să spun este că se putea ca din sticla asta de apă să bea și copilul, care are 1 an si 9 luni…și nu vreau să îmi imaginez ce efect avea la el dacă la noi a fost în halul ăsta.
Apa a fost cumpărată dintr-un supermarket (2 litri)”, a scris femeia pe rețelele de socializare, potrivit CanCan.

Apa din sticla de plastic, periculoasă. ANCPC spune cum poate deveni cancerigenă

Apa din sticla de plastic

poate fi periculoasă, dacă nu se respectă regulile impuse de autorităţi. Agenții ANPC au descoperit aproape 350 de operatori economici din 450 controlați, care nu respectau condițiile de depozitare pentru apa plată, băuturile răcoritoare și sucuri.

Apa din sticla de plastic, periculoasă. S-au găsit zeci de paleți cu pet-uri cu apă și suc ținute în soare, pe caniculă, și chiar la temperaturi ridicate în depozite. Fizicianul Silviu Gurlui a explicat marți seara la Digi24 că acest lucru este periculos. Apa plată devine cancerigenă dacă sticlele sunt ținute în soare, pentru că sunt anumiți compuși chimici care se transferă din pet în apă, sau în suc, spune acesta.

Din cantitatea totală de produse controlate de aproape un milion de litri, comisarii ANPC au găsit nereguli la o treime din aceste produse.

Operatorii economici care nu au respectat legislația în vigoare privind depozitarea au primit amenzi însumând aproape două milioane de lei.

De asemenea, inspectorii care au desfășurat campania de control au obligat agenții economici să retragă de la vânzare o cantitate de peste 300 de mii de litri. Produse expuse direct la razele soarelui, lipsa unui preț vizibil la afișare sau vânzarea unor băuturi expirate au fost câteva dintre regulile pe care depozitele nu le-au respectat.

Apa din sticla de plastic, periculoasă

„Odată cu creșterea temperaturii ambientale și în depozite, și nu numai în depozite, ci și în exteriorul depozitelor anumitor operatori economici, am găsit depozitate la temperatura mediului ambiant anumite produse – ape minerale, ape plate, inclusiv o parte din sucuri, chiar și în depozitele operatorilor economici, am găsit tempraturi peste cele impuse de către producător.

Am găsit produse la umbră, dar în căldură și am găsit și produse ținute în soare.

Nu este bine acest lucru. Există anumite condiții de depozitare impuse de fiecare producător, condiții de depozitare care rezultă dintr-o fișă tehnică de securitate a produsului respectiv.

În fișa tehnică de securitate sunt incluse temperaturile maximale la care produsul poate fi depozitat în condiții de siguranță, astfel încât să nu schimbe caracteristice esențiale.

În cadrul analizelor care se fac pentru potabilitatea apei, există niște temperaturi – între 22 și 37 de grade Celsius, și după aceste temperaturi, sau în afara acestor temperaturi, caracteristicile esențiale ale produsului se schimbă. Există posibilitatea să se creeze germeni patogeni sau nepatogeni, numărul total de germeni să fie modificat în condițiile în care fie este expus la temperaturi, cum au fost în situațiile prezentate la televizor, temperaturi caniculare, fie că sunt temperaturi foarte scăzute.

De asemenea există riscul ca acele plastice, acel pet să elimine în lichid anumite substanțe care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, pot deveni chiar cancerigene.

Dacă pe raft este o sticlă caldă, să nu o iei, să atragi atenția operatorului economic că acea sticlă este fierbinte. Există cazuri în care sucurile sunt bombate. Fie că vorbim de pet-uri, fie că vorbim de cutii de carton, e clar că produsul respectiv a intrat într-un proces de alterare și trebuie retras de la comercializare„, spune Paul Anghel, director general ANPC, pentru Digi 24.

„Este afectată sănătatea oamenilor, poate duce la cancer”
„În cazul depozitării pe termen lung, chiar și la temperaturi optime, se știe, sunt cercetări făcute, arată că spre conținut sunt difuzați compuși chimici, mai mult sau mai puțin nocivi. Cu atât mai mult, este evident, când temperatura crește spre 40 de grade, poate chiar mai mult, și incidența razelor solare crește, acestea pot fi un catalizator. Crește rata de migrare a compușilor chimici din pet.

Sunt mai mulți compuși chimici care se regăsesc în astfel de pet-uri. Între cei mai importanți sunt cei pe bază de stibiu. O depozitare de până la șase luni poate să crească cantitatea de stibiu în apă, cu aproximativ 90%.

De asemenea, se știe faptul că pentru apa carbogazoasă, această incidență a migrării acestor compuși este mai mare, decât la apa plată.

Este cunoscut că în cazul sticlelor pentru cantități mai mici, cele de jumătate de litru, față de cele pentru cantități mai mari, se transferă mai multe toxine în apă.

Incidența razelor solare la amiază, deci atunci când și intensitatea radiațiilor solare este mai mare, și efectul poate fi de asemenea mai mare.

Studiile arată că acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace și de alte tipuri. Dacă incidența este mare, pe termen lung suntem expuși, pentru că acestea se adaugă la ce este în aer. Atunci putem să vorbim despre cancer pulmonar, de afecțiuni și tulburări ale aparatului reproductiv, despre o serie de mutații. Deci sunt factori cancerigeni.

Să vă dau un exemplu: dacă trecem de la 20 de grade Celsius la 40 de grade, cantitatea de stibiu transferat în apă, crește de aproximativ 10 ori, într-un interval de timp de aproximativ două luni de zile„, spune Silviu Gurlui, fizician, pentru aceeaşi sursă.


loading...