Doi spioni ruşi au fost arestaţi în Olanda

Doi presupuşi spioni ruşi au fost arestaţi în Olanda şi trimişi înapoi în Rusia, fiind bănuiţi că ar fi încercat să fure dintr-un laborator elveţian asociat anchetei din cazul "Skripal", (fostul spion rus Serghei Skripal otrăvit, în prumăvară, cu o neurotoxină împreună cu fiica lui, Iulia Skripal), au informat surse oficiale.

14 sept. 2018, 16:35
Doi spioni ruşi au fost arestaţi în Olanda

Cei doi bărbaţi au fost interceptaţi la Haga „la începutul acestui an” de către serviciile de informaţii militare din Olanda (MIVD), potrivit cotidianului olandez NRC, care a desfăşurat o anchetă în colaborare cu publicaţia elveţiană Tages-Anzeiger.

Potrivit NRC, cei doi spioni ruşi dispuneau de echipamente speciale pentru a pătrunde în reţeaua informatică a laboratorului Spiez – institut elveţian pentru protecţia împotriva ameninţărilor şi riscurilor atomice, biologice şi chimice, informează Belga.

Citeşte şi Suspecţii ruşi în cazul spionului otrăvit Serghei Skripal susţin că se aflau în Salisbury ca turişti

Situat în cantonul Berna, acest laborator a fost însărcinat în mod expres de către Organizaţia pentru Interzicerea armelor chimice (OIAC) cu analiza eşantioanelor prelevate la Salisbury (Sudul Angliei) unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica lui, Iulia, au fost otrăviţi cu neurotoxina Noviciok, în Martie.

În momentul în care cei doi spioni au fost arestaţi, laboratorul colabora cu OIAC în ancheta privind folosirea armelor chimice în Siria.

Cei doi spioni identificaţi de către autorităţile elveţiene au făcut obiectul unei anchete a Ministerului Public, în Martie 2017. Potrivit NRC, ei erau  agenţi ai GRU (Serviciile de Informaţii Militare ruse).