Doi tineri din Iași au dat lovitura. Transformă mormintele în opere de artă, prin intermediul unui simplu apel telefonic: „A crescut cererea”

Doi tineri din Iași transformă mormintele rudelor decedate, iar reprezentanții spun că cererea pentru astfel de servicii este în creștere.

30 mart. 2023, 10:31
Doi tineri din Iași au dat lovitura. Transformă mormintele în opere de artă, prin intermediul unui simplu apel telefonic: „A crescut cererea”

Persoanele care nu au timp să se ocupe de mormintele rudelor decedate pot apela la ajutorul specialiștilor. Afacerile de acest fel au luat amploare în ultimii doi ani, în Iași. Cei mai mulți dintre cei care apelează la astfel de servicii sunt persoanele plecate la muncă în afara țării sau cele în vârstă.

„În mod normal avem clienți care sunt plecați în străinătate și nu au timp să se ocupe de morminte sau persoane în vârstă care nu au timp sau nu pot să se ocupe de ele. A crescut cererea foarte mult față de anul trecut și suntem ocupați toată perioada sezonului cald. Facem programările din timp. Clienții ne sună de obicei, noi ne ducem unde este amplasat locul de veci, facem fotografii și înaintăm oferta pentru servicii, în funcție de situația din teren.

Dacă acceptă clientul, se face contractul și ne apucăm de treabă. Mergem la mormânt cu două săptămâni înainte, se pun verdeața, florile și erbicidăm, iar apoi finalizăm comanda. Clienții vor, în general, flori de sezon sau care să reziste mult la soare, dar și vegetație, garduri sau pietriș”, a declarat Andrei Lupu, un ieșean care se ocupă de o astfel de afacere, pentru bzi.ro.

Citește și: Tinerii renunță la corporații pentru viața la sat. Povestea Aurei, femeia care a dat lovitura cu afacerea din podul casei părintești

Andrei Lupu spune că de mai mulți ani lucrează în acest domeniu alături de colegii săi. Au observat cererea de pe piață, au început primele lucrări, iar cei mai mulțumiți îi recomandă mai departe, reușind astfel să își facă o serie de clienți.

„Suntem o echipă de tineri care au lucrat în domeniul funerar și, pentru că ne-am transpus în suferințele oamenilor, ne-am gândit să sprijinim persoanele care nu au nevoie de ajutor. De multe ori întâlneam persoane în vârstă care efectiv nu reușeau să meargă până la magazin să își cumpere o pâine și nu puteau să se ocupe de morminte, dar și multe persoane din țări străine care nu se pot ocupa de mormintele celor dragi.

Prin empatia pe care o simțim față de familiile care pierd o persoană dragă, am decis să fim un sprijin pentru acele familii care sunt puse în imposibilitatea de a merge să îngrijească ultima casă a celor dragi. Am observat că sunt mai mulți tineri care se ocupă de asta și nu ne băgăm unul peste celălalt când vine vorba de clienți. Am început să fim căutați datorită paginii de Facebook pe care o administrăm, «Intreținere Morminte Iași»”, mai spune Andrei Lupu.

Citește și: Super afacere. El este românul care și-a cumpărat 3 garsoniere în 10 ani, cu o investiție aproape de 0. Cum a reușit să facă asta

Mormintele sunt amenajate în funcție de dorințe și buget

Prețul pentru un pachet de bază începe de la 390 de lei, un pachet optim costă 790 de lei, iar cel personalizat și extra poate ajunge la 1.500 de lei.

„Unii clienți vor să ne ocupăm în continuare de morminte și fac abonamente lunare sau să mergem o dată la 3 sau 6 luni, la schimbat florile. Avem comenzi de la clienți care au persoane dragi în toate cimitirele din Iași și în comunele din zona metropolitană.

Pachetul de bază presupune curățarea vegetației nedorite, săpat, greblat și udat florile sau arbuștii, dar prețul crește, dacă sunt servicii mai multe, precum vopsitul gardului, aprinderea unei lumânări, amenajarea peisagistică cu lămpi solare, roci, scoarță decorativă, gazon, spălare și șlefuirea marmurei, a granitului și depunerea de buchete ori coroane și jerbe. În general vor pachetul standard, dar avem și solicitări pentru servicii mai complexe, care ajung la 1.500 de lei”,mai spune afaceristul.