Doi turişti căutaţi în mare în staţiunea Costineşti. Au intrat marţi seară în apă şi nu au mai ieşit

Alertă pe litoral după un apel la 112 care anunța că doi turiști au intrat aseară în mare la Costinești și nu au mai ieșit. De altfel, pe litoral este un vânt puternic și valuri mari. Căutările au fost reluate.

10 aug. 2022, 09:28
Doi turişti căutaţi în mare în staţiunea Costineşti. Au intrat marţi seară în apă şi nu au mai ieşit

Doi turişti căutaţi în mare în staţiunea Costineşti. Au intrat marţi seară în apă, deşi era arborat steagul roşu, şi din cauza valurilor mari nu au mai ieşit. Miercuri dimineaţă, căutările au fost reluate. Autorităţile intervin cu ambaracțiunea MAIA din cadrul ARSVOM și SMURD B Tuzla.

În ultimele zile, trei turişti şi un salvamar s-au înecat în Marea Neagră în staţiunile Eforie Nord, Saturn şi Costineşti.

Mihai Florin Maxemiuc ajunsese luni la mare în staţiunea Saturn, împreună cu un băiat şi două fete. Pentru că ajunseseră devreme pe litoral, s-a gândit să meargă pe plajă să facă o baie în mare înainte de a se caza. Valurile era foarte mari şi pe plajă era arborat steagul roşu. Dar Mihai Florin Maxemiuc a ignorat avertismentul şi a intrat în apă. Tânărul de 23 de ani a fost luat de ape și a murit înecat. Prietenii lui au alertat autorităţile.

După 10 minute de căutări, trupul lui Mihai Florin Maximiuc a fost adus la mal. Era inconștient, iar medicii de la SMURD sosiți la fața locului l-au resuscitat aproape o oră și jumătate în speranța că-şi va reveni. Din păcate, tânărul nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi medicii au declarat decesul.

Tot luni, salvamarul Sorin Georgian Olariu a murit când încerca să salveze un tănăr din apele învolburate în staţiunea Eforie Nord. Cu o experiență de patru ani ca salvamar și zeci de turiști salvaţi, Sorin Olariu a intrat în apă să salveze un tânăr de 28 de ani care în ciuda arborării steagului roşu, a intrat în mare. Curenţii puternici l-au tras la fund. Sorin Olariu nu a stat pe gânduri şi în ciuda valurilor de până la trei metri a intrat în apă. A ajuns la turist, dar un gest făcut din panică de tânărul care se îneca le-a fost fatal amândurora.

„S-a agățat de salvator, l-a băgat la fund”, spune Gelu Vătămănescu, salvmar șef la Eforie, citat de stirileprotv.ro.

Marţi, un alt tânăr de 25 de ani a murit înecat în Costinești. S-a avântat în mare deşi în zonă salvamarii arboreseră steagul roşu, ceea ce înseamnă ”Pericol de înec, scăldatul interzis”. Timp de aproape o oră, medicii au încercat să-l resusciteze, însă a fost în zadar. Eduard Rusu era din Suceva şi în aprilie îşi ceruse iubita în căsătorie.

 

Vânt puternic pe litoral. Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost închise

”Începând cu ora 07:30, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost închise transportului  maritim şi fluvial”, anunţă Centrul Infotrafic din IGPR.

Decizia a fost necesară din cauza vântului puternic.