VIDEO Un turist străin a hrănit de aproape un urs pe Transfăgărăşan şi a fost la un pas de a-i pica în gheare animalului sălbatic

Un motociclist care a vrut să hrănească din mână un urs pe Transfăgărășan s-a apropiat prea mult de animalul sălbatic, care a sărit spre el. Din fericire, turistul a fost doar ușor atins de urs și a scăpat la limită de un atac.

07 aug. 2023, 20:57
VIDEO Un turist străin a hrănit de aproape un urs pe Transfăgărăşan şi a fost la un pas de a-i pica în gheare animalului sălbatic

Nu este prima dată când turiștii se apropie prea mult de urși, ca să-i hrănească, deși acest lucru se pedepsește cu amendă, iar autorităţile au emis numeroase avertizări în acest sens.

Imaginile au apărut duminică pe rețelele de socializare, fiind publicate de Alexandru George. „Între timp un cetățean din Bosnia & Herțegovina pe Transfăgărășan!” este mesajul care însoțește video-ul, preluat de Turnul Sfatului.

Jandarmii au transmis în mai multe rânduri că se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta, pentru fotografii sau din alte motive.

”Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel; făceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Atenţie, zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului cu siguranţă îl va atrage şi de la 10 kilometri.

În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. În niciun caz, nu fugiţi. Ursul fuge mult mai repede decât omul. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca”, au transmis jandarmii, conform România Actualități.

Citeşte şi: Ce au pățit doi turiști germani care au crezut că România este în Schengen

Cu o zi înainte, sâmbătă, 5 august, un vânător este atacat de o ursoaică în apropierea unor locuințe din satul Săvinești, comuna Poiana Teiului, județul Neamț. Imaginile au fost preluate de pe Facebook şi publicate de TVMNeamt.ro.

Pe imagini se observă cum fiara îl lovește pe bărbat cu ghearele pe spate, încercând să îl înșface. De două ori a fost foarte aproape să-l prindă pe bărbat, însă acesta a reușit să se elibereze, scăpând în cele din urmă de urs. În timp ce ursul încearcă să-l sfâșie pe bărbat, se poate observa cum doi bărbați pun puștile la ochi. După ce victima a scăpat, unul dintre vânători a lichidat animalul cu două focuri de armă.

În jurul orei 7, cineva a observat în apropierea unei case, o ursoaică prinsă (blocată) într-un gard de sârmă. La fața locului au ajuns și autoritățile (politie, primar, etc.), apoi s-a luat decizia că ursoaica trebuie tranchilizată pentru a fi eliberată.

Tranchilizarea a fost efectuată de un medic veterinar, apoi bărbatul în cauză (victima), care este și vânător, a mers să elibereze ursul din gard. În timp ce încerca să desprindă ultima sârmă, ursoaica l-a atacat pe bărbat (cel mai probabil, doza de tranchilizant nu a fost suficientă), provocându-i răni pe spate și pe mâini. La fața locului mai era un vânător, care n-a stat prea mult pe gânduri, a scos pușca și a anihilat pericolul cu 2 focuri de armă.

Bărbatul atacat a fost transportat la spitalul din Târgu Neamț, unde a ajuns în jurul orei 11. Starea acestuia era stabilă, viața nefiindu-i pusă în pericol.

Citeşte şi: Ultimele mesaje dintre Alina, adolescenta ucisă la Mangalia, și iubitul ei. „Vreau să ne despărțim. Nu mai suport vina că te-am înșelat”