Doi ZIARIŞTI ruşi ai postului de televiziune Zvezda au fost REŢINUŢI de SERVICIILE SECRETE din Ucraina

Canalul rus de televiziune Zvezda anunţă că Serviciile Secrete ucrainene au reţinut doi ziarişti ai canalului rus de televiziune Zvezda, aparţinând Ministerului rus al Apărării, în timp ce se pregăteau să părăsească estul Ucrainei. 

RomaniaTV.net
15 iun. 2014, 12:13
Doi ZIARIŞTI ruşi ai postului de televiziune Zvezda au fost REŢINUŢI de SERVICIILE SECRETE din Ucraina

Nikita Konaşenkov şi Evgheni Davîdov au fost arestaţi sâmbătă de garda naţională ucraineană, la un post de control în timp ce ei se deplasau spre aeroportul din Dnipropetrovsk (în sud-est), după ce efectuaseră o misiune pentru acoperirea conflictului dintre forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din estul Ucrainei.

‘Conducerea canalului face apel la preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să-i elibereze pe cei doi ziarişti Nikita Konaşenkov şi Evggheni Davîdov şi să le asigure lor securitatea’, a declarat postul Zvezda într-un comunicat postat pe site-ul său.

”Reţinerea jurnaliştilor ruşi, care s-au aflat într-o misiune oficială pe teritoriul Ucrainei, este o încălcare a normelor internaţionale şi a Convenţiei de la Geneva’, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi Un jurnalist moldovean este deţinut în Ucraina, fiind acuzat de spionaj

Este pentru a doua oară în ultima perioadă când jurnalişti de la Zvezda sunt reţinuţi în Ucraina. La sfârşitul săptămânii trecute, alţi doi ziarişti ai acestui canal, suspectaţi de spionaj, au fost reţinuţi mai multe zile la Slaviansk (est), ei fiind eliberaţi în cele din urmă de autorităţile ucrainene.

În luna mai, doi ziarişti de la site-ul internet pro-Kremlin Life News au fost reţinuţi tot în estul Ucrainei, sub acuzaţia de a fi transportat în maşina lor rachete antiaeriene. Ei au fost eliberaţi după o săptămână, iar preşedintele rus Vladimir Putin i-a decorat la revenirea lor la Moscova.