Doina Pană, ministrul Pădurilor: Vom asigura circa 4 milioane mc de lemn de foc pentru populaţie

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a declarat vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că din pădurile statului vor fi asigurate, pentru această iarnă, circa 4 milioane metri cubi de lemn de foc pentru populație, cantitate care acoperă, însă, doar o cincime din necesar.
Filip Stan
18 aug. 2017, 17:01
Doina Pană, ministrul Pădurilor: Vom asigura circa 4 milioane mc de lemn de foc pentru populaţie

Doina Pană a organizat la Bistrița o dezbatere cu tema valorificării masei lemnoase din pădurile proprietate publică, la care au fost prezenți reprezentanți ai Romsilva, ai administratorilor de păduri, ai producătorilor de mobilă și ai Consiliului Concurenței.

Ministrul a afirmat că a reușit să îi convingă pe cei din sectorul silvic că este nevoie de acest „compromis”, privind asigurarea a 4 milioane mc de lemn de foc exclusiv pentru populație.

„Am mers pe ideea ca tot ce înseamnă produse principale se vor scoate în continuare la licitație, asta înseamnă în jur de 6-6,5 milioane mc, dar tot ce înseamnă produse accidentale, produse în urma igienizării, rărituri, pe acestea să le exploateze Romsilva în regie proprie sau cu prestări servicii. Deci agenții economici pot participa, dar ca prestare serviciu. Scot lemnul la rampă — acesta este lemn de foc, acesta este buștean — și de acolo încolo pot licita, deci nu i-am scos de tot din cele circa 4 milioane mc care ar intra în această categorie, să meargă pentru lemnul de foc. (…) Într-un final, am ajuns la concluzia că de fapt trebuie făcut acest compromis, mai ales că în Codul Silvic scrie de mult, din 2015, la articolul 60 — asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație”, a spus Pană, conform Agerpres.

Ministrul a explicat că necesarul de lemn de foc pentru populație este de cinci ori mai mare și că nu poate fi asigurat doar din pădurile statului.

„Nu putem asigura întregul lemn de foc de care are nevoie populația, pentru că noi, în România, avem 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc și, dacă punem numai 6 mc pe iarnă, înmulțim și vedem că ne dă vreo 21 milioane mc. Ori, noi exploatăm legal în România 17-18 milioane mc în total. Ar însemna să nu mai facem nici mobilă, să nu mai facem nimic, ci totul să fie lemn de foc, ceea ce nu se poate. Dar ce vrem noi este ca ce este lemn de foc să meargă întâi spre populație. Aceste reglementări nu le-am putut face decât pentru ce înseamnă pădurea statului, pentru că nu putem intra să reglementăm ce se întâmplă cu pădurea privatului”, a declarat Pană.

Întrebată dacă poate garanta că nu va mai exista o criză a lemnului de foc în această iarnă, Doina Pană a spus că nu poate oferi o astfel de garanție.

„Nu (nu pot garanta — n.r.). Eu pot să garantez că va exista o anume cantitate, cât putem exploata legal din pădurile statului, de lemn de foc, care să meargă la cetățean la un preț corect, dar nu este suficient”, a afirmat Pană.

Ministrul Doina Pană consideră că este nevoie de găsirea de soluții alternative pentru încălzirea gospodăriilor care în prezent folosesc lemn de foc, una dintre acestea, pe termen mediu, fiind dezvoltarea pe biomasă — aspect de care se poate ține cont la elaborarea noii legi a biomasei, aflate în Parlament.

Ministerul Apelor și Pădurilor pregătește o hotărâre de guvern privind valorificarea masei lemnoase din pădurile statului, proiectul putând fi consultat pe site-ul instituției până în data de 4 septembrie.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Capital.ro
Decizie pentru românii care schimbă buletinul. Anunț oficial pentru cei care au nevoie de o nouă carte de identitate
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Fiecare locatar are acest drept. Puțini știu că pot folosi asta
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Amendă pentru cei cu casă la curte! Distanța obligatorie până la terenul vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor