Dolarul, sabotat din interior. Oraşele americane îşi bat propriile monede

Un număr din ce în ce mai mare de comunități din SUA încep să folosească valute create de ele, pentru stimularea economiei și pentru a se feri de sărăcie.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 16:05
Dolarul, sabotat din interior. Oraşele americane îşi bat propriile monede

În timp ce în 2009 erau 20 de valute comunitare în SUA, recent s-a constatat o revenire. Astfel, cel puțin 12 comunități și-au dezvoltat propria valută în ultimii doi ani, estimează profesorul Loren Gatch, de la Universitatea din Oklahoma, care studiază aceste alternative valutare, informează CNN Money.

 

Acum, chiar și alte state evaluează această opțiune. Autoritățile din Virginia, Georgia, Carolina de Sud, Idaho și Tennessee au venit cu propuneri pentru a introduce valute alternative, cum ar fi monedele de aur sau de argint.

 

Deși Constituția SUA interzice statelor membre ale Federaţiei să tipărească și să emită bancnote de hârtie ca mijloc de plată, este permisă folosirea monedelor, a mai spus Gatch. În schimb, comunităţile mai mici pot să-și creeze propriile valute, inclusiv bancnote din hârtie. Oricine poate face acest lucru, atâta timp cât aceste noi valute se disting de dolarul american.

 

Francis Ayley, fondatorul Life Dollars, o valută creată în 2004, în Belligham, Washington, spune că teama de a rămâne fără dolari și frustrarea față de creșterea diferenței dintre bogați și săraci fac ca din ce în ce mai multă lume să adopte valuta creată de el. Și ca argument, acesta mai spune că, din moment ce majoritatea tranzacțiilor se realizează online, iar fondurile sunt transferate direct între membrii, stocul de Life Dollars este nelimitat.

 

Numărul celor care s-au înscris să folosească valuta creată de Ayley a rămas constant de-a lungul anilor, între 250 și 350 anual. Dar, în ultimii doi ani, numărul membrilor s-a dublat, iar anual 700 de noi americani vor să folosească Life Dollars. Utilizarea aceste valute s-a extins până în Seattle, unde 75 de noi membrii au adoptat noua valută în ultimele sașe luni. Ayley estimează că până în prezent valoarea tranzacțiilor depășește un milion de dolari, mai informează CNN Money.

 

Un alt american, John Poling din Portland, este co-fondatorul valutei pe care a numit-o “CHE”, în 1993. Acesta spune că în ultimii ani, membrii au redevenit interesați de această modalitate de plată.

 

Multe valute alternative au fost create pentru a susține nivelul de trai și afacerile din micile comunități. Mo Charbonneau, administratorul Bay Bucks, o valută care a fost creată în Traverse City, Michigam în 2006, spune că aceasta funcţionează ca un program de stimulare local. “Cu toate câte se întâmplă acum în economie și în sistemul bancar, oamenii acordă mai multă atenție comunităților locale și este un interes crescut pentru a menține banii în acea comunitate”, spune Charbonneau. În aproape 100 de afaceri se acceptă acum Bay Bucks, iar câteva companii au început recent să-și plătească angajații sub această formă.

 

În Fayetteville, Arkansas, se folosește Trade Dollar, care este echivalentul unui dolar american. Spre exemplu, proprietarul unui atelier auto poate schimba uleiul mașinii unui client, iar acesta poate plăti pentru serviciu în Trade Dollars. Mecanicul auto poate folosi acei bani într-un restaurant, sau chiar la dentist. Și pentru că scopul acestor valute este de a a ajuta afacerile locale, printre membrii nu se numără și marile corporații. “Când te duci la Home Depot și cumperi cherestea de 100 de dolari, o parte din acest profit pleacă din orașul tău în altă parte a lumii și nu se va întoarce niciodată. Noi ne-am creat un sistem protejat. Este mica noastră economie și țară într-un acvariu”, spune Rich Creyer, co-fondatorul valutei.