Dolha (PNL): În Valea Timocului se petrec lucruri inadmisibile pentru o ţară europeană

Deputatul PNL Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a declarat miercuri că situaţia creată în urma sfinţirii unei troiţe în localitatea Podgorac din Valea Timocului - Serbia este inadmisibilă, arătând că forul din care face parte va iniţia o deplasare în zonă, după consultări cu MAE şi Departamentul pentru românii de pretutindeni.

RomaniaTV.net
23 oct. 2013, 13:09
Dolha (PNL): În Valea Timocului se petrec lucruri inadmisibile pentru o ţară europeană

„Noi în Comisia pentru românii de pretutindeni suntem deosebit de nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Valea Timocului. Ştiţi ultimul incident cu privire la Biserica românească, la sfinţirea acelei troiţe şi presiunile la care sunt supuşi românii de acolo, de aceea în următoarele zile, după consultări cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu ministrul Departamentului românilor de pretutindeni, Cristian David, vom iniţia o deplasare acolo pentru a ne ajuta fraţii români din Valea Timocului. (…) Acolo se petrec lucruri inadmisibile pentru o ţară europeană”, a spus Dolha, într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Palatul Parlamentului.

El a arătat că deplasarea în Valea Timocului ar trebui să aibă loc cât mai repede, însă a punctat că aceasta trebuie pregătită temeinic, cu MAE şi Departamentul pentru românii de pretutindeni.

„Nu dorim ca această vizită să exacerbeze o stare tensionată pe care o simţim până aici, o simţim şi la Baia Mare şi la Constanţa şi la Arad. Trebuie să convenim căi diplomatice. Nu dorim să facem o vizită care să facă mai mult rău, decât bine”, a subliniat Dolha.

Deputatul PNL a prezentat totodată raportul vizitei de lucru efectuate de Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării în Israel, în perioada 14-16 octombrie. În acest context, el a precizat că se doreşte iniţierea unei legi cu privire la statutul românilor de pretutindeni.

„Am dori să iniţiem în Parlamentul României o lege cu privire la statutul românilor de pretutindeni, români care pentru noi sunt extrem de importanţi. (…) Trebuie să le acordăm toată atenţia şi sprijinul autorităţilor româneşti pentru activitatea pe care o desfăşoară în afara graniţelor României. În prezent avem peste 10 milioane de români şi, de aceea, statutul românilor de pretutindeni este foarte important”, a spus deputatul liberal, precizând că în acest sens ar putea fi folosite drept model statutele evreilor sau maghiarilor de pretutindeni.

Mircea Dolha a menţionat că forul din care face parte ar trebui să conţină în titulatura sa şi sintagma „pentru originarii din România”. „Sunt etnii care nu şi-au uitat a doua casă – România – şi doresc şi trebuie să le acordăm această şansă să redevină cetăţeni români”, a motivat deputatul PNL.