Doliu în lumea lăutarilor. Era sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului“

Cea supranumită sufletul tarafului ”Rapsozii Gorjului”, Rela Ciulei, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani.

23 ian. 2022, 21:16
Doliu în lumea lăutarilor. Era sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului“

Un cunoscut rapsod popular din comuna Peștișani s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Este vorba despre Rela Ciulei. Cântăreața era sora marelui violonist Victor Ţambu, potrivit viatagorjului.ro.

Rela Ciulei a cântat pe marile scene ale României. Taraful din Peștișani îi purta numele.

Citeşte şi: Alexandru Arșinel, dezvăluiri după operațiile suferite: „Am rămas cu niște sechele”

Rela Ciulei a fost sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului“

Rela Ciulei s-a născut în anul 1938 la Teleşti, judeţul Gorj într-o familie de muzicanţi. Tatăl său, Ioniţă Ţambru, a fost unul dintre cei mai renumiţi lăutari din zonă.

În 1950, la vârsta de 12 ani, aceasta a obţinut primul premiu la un festival al lăutarilor din Târgu Jiu, unde cântă o melodie veche de 60 de ani intitulată „Făcui o prostie şi vreau să o mai fac”. S-a căsătorit cu Nicolae Ciulei, un violonist din Brădiceni.

În anul 2005, Rela Ciuleu începe activitatea la taraful tradiţional „Rapsozii Gorjului” al Şcolii Populare de Artă, înfiinţat de fratele său, Victor Ţambu. Cânta la vioara, braciul, chitara şi contrabasul.

„Muzica lăutărească este viaţa mea! Talentul vine de la tatăl meu, cel mai vestit muzicant din Teleşti. Tatăl meu mă urca sus pe masă să mă vadă lumea cum cânt. Pot să spun că am crescut în muzică şi asta m-a făcut ceea ce sunt. Tot tatăl meu a fost omul care mi-a pus chitara în mână, a simţit că am în sânge iubirea pentru muzica lăutărească. Chitara este aceeaşi la care cânt şi acum. Mi-a adus-o tata când s-a întors din război. Este o chitară deosebită pentru că are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din bătrâni“, declarat Rela Ciulei într-un interviu pentru Gazeta de Sud.

Citeşte şi: Fiul Corneliei Catanga nu va împlini ultima dorință a mamei sale referitoare la el: „Alexandru nu își dorește să facă treaba asta sub niciun aspect”

Alexandru Doru Șerban, cunoscutul etnolog al județului Gorj, scria despre familia celei supranumite sufletul tarafului ”Rapsozii Gorjului”, Rela Ciulei:

„Lăutari importanți au fost și în satul Telești, cel mai cunoscut din localitate fiind vioristul și solistul vocal Ioniță Țambu (n. 1903 – d. noiembrie 1956), fiul lăutarului Constantin Țambu zis Umbreluță. Banda sa a fost alcătuită inițial din bracistul Gheorghe Falcoe, chitarista Elisabeta Trohonel și basistul Trifon Trohonel. Concomitent cu creșterea faimei lui Ioniță Țambu a crescut și numărul membrilor formației, ajungând la unsprezece.
Pe lângă componenții primei sale bande s-au alăturat lăutarii din Peștișani, iar în timp și cei cinci copii ai lui Ioniță: solistele Aurelia și Anișoara Țambu și vioriștii Constantin, Ion și Victor Țambu. Ioniță Țambu a cântat și cu vocea balade, iar la vioară jocuri și dansuri ca Ofițereasca, Hora-n două părți și Sârba lui Ioniță. După moartea sa, conducerea bandei a fost preluată de fiul său, vioristul Constantin zis Tăin. Celălalt fiu al lui Ioniță, vioristul Ion Țambu, s-a căsătorit la Brădiceni cu Maria. Aici și-a format propria formație, foarte vestită și apreciată în zonă. Aurelia Țambu zisă Rela (n. 1938), prima fiică a lui Ioniță, a cântat la Brădiceni unde s-a căsătorit cu vioristul Nicolae Ciulei. Anișoara Țambru (n. 1944), fiica cea mică a lui Ioniță, solistă și acordeonistă, a cântat alături de soțul ei Nicu Trohonel.

Mezinul familiei, vioristul Victor Țambu (n 1946), a ajuns unul dintre marii lăutari ai Gorjului. Acesta cântat în ansamblurile artistice „Doina Gorjului”, „Altița” și „Balada Jiului”. A înregistrat două CD-uri, un disc Electrecord cu 12 piese și a efectuat peste 30 imprimări radio. Are și patru compoziții proprii: Horă lui Victor Țambu, Sârba lui Ioniță, Sârba minerilor și Rustenul din Telești. El a înființat Ansamblul „Rapsozii Gorjului” împreună cu alți soliști instrumentiști de la Școala Populară de Artă. Cu timpul ansamblul s-a desființat, iar formația a devenit Taraful tradițional „Rapsozii Gorjului”, condus de soții Nicu și Rela Ciulei din Brădiceni“.


loading...
Partenerii noștri