Doliu în lumea literaturii. S-a stins cunoscutul scriitor francofon Maurice G. Dantec

Maurice G. Dantec, autor cunoscut pentru romanele "La sirene rouge" şi "Les racines du mal" şi unic scriitor de SF francofon, a murit sâmbătă, la vârsta de 57 de ani.

RomaniaTV.net
27 iun. 2016, 19:13
Doliu în lumea literaturii. S-a stins cunoscutul scriitor francofon Maurice G. Dantec

Maurice Dantec a murit din cauza unei crize cardiace sâmbătă, la Montreal. Anunţul a fost făcut de Jerome Dayre, director al editurii Inculte, care a publicat în decembrie 2014 ultimul roman al scriitorului, „Les residents”. „Cald, generos, prietenos și uman, el a marcat literatura franceză cu opera sa unică”, a scris editura Inculte pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul, stabilit în Canada la sfârșitul anilor ’90, a scris circa zece romane și era considerat unul dintre marii autori francofoni de science-fiction. Primul său roman, „La sirene rouge” (1993), a primit Trophee 813 pentru cel mai bun roman francofon. Considerat adesea drept capodopera creației sale, al doilea roman, „Les racines du mal” (1995), este un amestec exploziv de thriller, SF și anticipație politică. Tradusă în circa 15 limbi, cartea a obținut în 1996 le Grand Prix de l’Imaginaire și le Prix Rosny aine, unul dintre cele mai prestigioase premii literare pentru science-fiction.

Considerat multă vreme ca fiind de extremă stânga, scriitorul, care se definea ca „regalist” și „catolic”, s-a arătat îngrijorat de „decadența Europei” și de un „șoc al civilizațiilor”, fiind fascinat de noile tehnologii, de lupta dintre Bine și Rău. După atacurile din 11 Septembrie, Dantec a fost unul din puținii intelectuali francezi care l-au susținut pe George W. Bush în lupta sa „împotriva terorismului”.

Maurice G. Dantec, îmbrăcat mereu în negru și purtând ochelari fumurii, era de un profund pesimism în privința viitorului omenirii. Viitorul descris în cărțile sale era de o violență crâncenă, iar romanele îi reflectau angoasele.

„Babylon Babies” (1999), povestea unui mercenar care trebuie să însoțească din Rusia în Canada o tânără însărcinată cu gemene modificate genetic, reprezentând un nou stadiu al evoluției umane, a fost ecranizat de Mathieu Kassovitz cu titlul „Babylon A.D.”, cu Vin Diesel și Melanie Thierry.

Ultimele sale cărți, fresce angoasante în care apare adesea eroul din „La sirene rouge”, melancolicul mercenar Hugo Cornelius Toorop, sunt greu de încadrat într-un gen, oscilând între roman și eseu.

Fiu al unui ziarist și al unei croitorese, Maurice G. Dantec s-a născut în 13 iunie 1959 la Grenoble și a crescut la Ivry-sur-Seine, aproape de Paris. Înainte să scrie, s-a ocupat de muzică. Solist într-un grup punk, a lucrat și la o agenție de publicitate, fondând apoi o firmă de IT. Având o sănătate precară, prizonier al dependențelor sale, scriitorul a fost spitalizat de multe ori în ultimii ani. La ultimele sale apariții publice Dantec părea foarte slăbit, încheie AFP.