Doliu în lumea medicală din România! Chirurgul Sandu Bologa a murit

Institutul Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuță” îi aduce un omagiu profesorului emerit Sandu Bologa, chirurg oncolog, care a trecut în neființă.
Filip Stan
10 dec. 2023, 08:17
Doliu în lumea medicală din România! Chirurgul Sandu Bologa a murit

Profesorul Sandu Bologa, chirurg al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, a murit la vârsta de 95 de ani. Anunțul a fost făcut de Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.

„Personalitate emblematică a învățământului”
Este doliu în lumea medicală și universitară din Cluj-Napoca. Profesorul Sandu Bologa, chirurg oncolog, personalitate emblematică a învățământului universitar românesc și a medicinei clujene, a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca „își exprimă regretul și tristețea la plecarea dintre noi a Profesorului Sandu Bologa, personalitate emblematică a învățământului universitar românesc și a medicinei clujene”, se poate citi în ferparul UMF Cluj.

Universitatea clujeană îl descrie pe profesorul Sandu Bologa ca pe „un cadru didactic, un medic remarcabil și un om cu o influență profundă asupra vieților celor din jurul său”. Profesorul Bologa a format zeci de generații de studenți, dedicându-și viața pregătirii viitorilor medici și lucrători în domeniul sănătății.

Doua copile de 15 ani și-au pus capăt zilelor, la Hunedoara. O adolescentă şi-a sunat mama înainte de a sări în gol de la 20 de metri
„Lumea medicală și universitară este de acum mai săracă. Prof. dr. Sandu Bologa va rămâne, în memoria zecilor de generații de studenți pe care i-a format, un spirit profund și un etalon al culturii și distincției  academice”, transmite universitatea.

„Profesor emerit al universității noastre, cu o carieră marcantă, și-a dedicat întreaga viață misiunii nobile, de înaltă vocație spirituală și educațională, aceea de a-i pregăti pe tineri în domeniul fundamental al sănătății. Contribuțiile aduse educației medicale vor rămâne vii în amintirile noastre”.

„Cu profundă tristețe, întreaga comunitate academică a UMF ”Iuliu Hațieganu” transmite condoleanțe familiei îndoliate. Spirit erudit și rafinat, veritabil reper al unei ținute intelectuale desăvârșite, om nobil și distins, Profesorul Bologa va rămâne mereu o amintire luminoasă în gândurile tuturor celor care l-au cunoscut”, se mai arată în ferparul instituției.

Titan al chirurgiei oncologice românești
La rândul său, Institutul Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca i-a adus un omagiu profesorului Sandu Bologa, chirurg oncolog, care a trecut în neființă.

„Domnia sa și-a desfășurat activitatea în cadrul Institutului nostru, aducând chirurgiei oncologice românești o serie de cercetări și studii care au condus la o abordare modernă și corectă a pacienților.

Aportul domnului profesor Bologa, ca urmare a întregii sale activități științifice și profesionale, este un exemplu demn de urmat. Institutul Oncologic Prof.Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca transmite familiei și celor dragi sincere condoleante”.

Viața lui Sandu Bologa
Sandu Bologa s-a născut la 25 august 1928, fiind fiul Luciei Pușcariu-Bologa, descendentă a familiei Sextil Pușcariu, primul rector român al Universităţii din Cluj, și al lui Valeriu-Lucian Bologa, primul profesor titular de Istoria medicinii.

A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca și a fost profesor de Chirurgie generală, dar și de Chirurgie și Ginecologie oncologică la disciplina înfiinţată de profesorul Ion Chiricuţă în cadrul Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca.

În anul 2014, în cadrul festivităţilor desfășurate cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 95 de ani de la susţinerea primului curs de medicină în limba română în Transilvania, i-a fost acordat titlul de Profesor Emerit al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Eminentul oncolog, care vorbea 6 limbi, a emigrat după 1994 în Canada împreună cu familia și a locuit în Toronto.

Vezi şi

Incendiu puternic lângă Iulius Mall Cluj. Un depozit de marfă este în flăcări. ISU: „Forțele de intervenție au mai fost suplimentate”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!