Doliu în lumea medicală! Prof. dr. Alexandru Oproiu a murit

E doliu în lumea medicală, după ce prof. dr. Alexandru Oproiu a murit. Anunţul decesului preşedintelui de onoare al Societății Române de Gastroenterologie a fost făcut, luni, de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

RomaniaTV.net
16 nov. 2020, 10:33
Doliu în lumea medicală! Prof. dr. Alexandru Oproiu a murit
Alexandru Oproiu a murit. Reputatul medic s-a stins la 89 de ani foto: Bzi.ro

Viorel Jinga, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a anunţat că reputatul medic Alexandru Oproiu a murit.

„Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat în Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga, pe Facebook.

Alexandru Oproiu a murit. A condus Institutul Fundeni peste 20 de ani

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A absolvit, în 1956, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila – București, conform Dcnews.

Alexandru Oproiu a fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă. Acesta a fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.

De asemenea, Alexandru Oproiu a condus Institutul Fundeni timp de 24 de ani, a fost secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a activat în învățământ timp de 47 de ani.

Alexandru Oproiu avea o exprienţă de 60 de ani în medicină

Prof. Dr. Alexandru Oproiu a declarat, într-un interviu acordat DC MEDICAL, că la începutul carierei sale un medic specialist în medicină internă era bun la toate.

„În Gastrenterologie a intervenit, în afară de aspectele clinice, și o tehnicitate deosebită. Este endoscopia digestivă, diagnostică și terapeutică, erau toate explorările acestea imagistice, începând cu ecografie, cu ecoendoscopie, mai târziu s-a dezvoltat și aceasta. Și toate aceste dezvoltări tehnice au impus ca din marea Medicină Internă să se izoleze specialități cum este gastroenterologia, cardiologia, nefrologia. Nefrologia, spre exemplu, s-a dezvoltat în momentul în care a apărut necesitatea puncțiilor renale, toată hemodializa și așa mai departe. Deci, nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate aceste specialități care s-au individualizat prin progresul tehnic, științific și clinic”, a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu.

Citeşte şi: Incendiu Piatra Neamţ. Poarta spitalului unde au murit 10 oameni s-a transformat în altar. Imaginile care te lasă fără suflare – FOTO