Doliu în lumea muzicii populare. A murit marele taragotist Luca Novac

Tragedie, luni, în lumea muzicii populare din Banat. S-a stins din viață taragotistul Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști de muzică populară din Banat.

16 feb. 2021, 06:53
Doliu în lumea muzicii populare. A murit marele taragotist Luca Novac

Luca Novac a murit luni dimineață la locuința sa din Timișoara. Avea 79 de ani și era foarte bolnav. Novac a fost și va rămâne unul dintre reprezentanții de marcă ai muzicii populare din Banat.

Luca Novac s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin. A fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Novac a crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul. În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

Doliu în lumea teatrului românesc: Îndrăgita actriţă Valeria Gagealov a murit, după ce s-a infectat cu COVID

Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.

Lui Luca Novac i-a fost conferit, la 10 decembrie 2004, Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”, scrie banatulazi.ro.

Un profesor universitar din Oradea a murit după ce a primit prima doză de vaccin Pfizer


loading...
Partenerii noștri