Doliu în lumea sportului. A murit unul dintre cei mai cunoscuți comentatori de fotbal

Un celebru comentator de sport care a făcut istorie la BBC a murit la 86 de ani. Robert Alun Evans a rămas în memoria colectivă pentru faptul că a fost primul care a comentat un meci de fotbal în limba galeză.

25 aug. 2023, 12:31
Doliu în lumea sportului. A murit unul dintre cei mai cunoscuți comentatori de fotbal

Robert Alun Evans, cunoscut sub numele de R Alun, a reprezentat chipul și vocea programelor difuzate la BBC în limba galeză, BBC Welsh, în perioada 1960-1970. Evans a fost primul jurnalist care a comentat în limba galeză un meci internațional de fotbal din Țara Galilor, în 1977.

Momentul istoric pentru care a devenit celebru s-a petrecut după ce, pe 12 octombrie 1977, a prezentat știrile la BBC Wales, a comentat meciul de calificare la Cupa Mondială Țara Galilor vs Scoția. Meciul, disputat pe Anfield – Liverpool, s-a terminat cu victoria Scoției, cu 2-0, asigurându-și locul la Cupa Mondială din Argentina, din 1978.

Robert Alun Evans s-a hirotonit ca pastor înainte de cariera sa de jurnalist de la BBC. Acesta a revenit la biserică după ce s-a pensionat, scrie DailyMail.

Robert Alun Evans, cunoscut cu drag sub numele de R Alun, a fost recent în prima pagină a titlurilor din cauza decedării sale la vârsta de 86 de ani. Născut în 1936, el a fost un punct de referință al radiodifuziunii galeze, cunoscut pentru că a fost pionierul primului comentariu în limba galeză al unui Țara Galilor. internațional de fotbal. În calitate de radiodifuzor și comentator, moștenirea sa este profundă.

Citește și: Donald Trump s-a predat. Prima imagine cu fostul președinte în arest: „E o zi tristă pentru America!”. Premieră în istoria SUA

R Alun provenea din Llanbrynmair și era fiul reverendului Robert Evans. Și-a urmat studiile în Nyffryn Dyfi și, ulterior, a absolvit în galeză la Universitatea Bangor.

Prezența lui nu s-a limitat la difuzare. Robert Alun Evans a fost activ pe platforme precum Facebook, unde s-a conectat cu mulți, evidențiind și mai mult natura lui amabilă și dorința de a rămâne conectat cu comunitatea sa.

Punctul culminant al carierei lui R Alun a fost incontestabil atunci când a oferit primul comentariu în limba galeză pentru un meci internațional de fotbal din Țara Galilor. Această realizare nu numai că a creat un precedent, dar a celebrat și bogăția limbii galeze în mass-media.

Moartea sa marchează sfârșitul unei ere pentru radiodifuziunea galeză. Contribuțiile semnificative ale lui R Alun, în special în anii 1960 și 1970, i-au cimentat moștenirea ca pionier în industrie. Devotamentul său pentru promovarea limbii galeze în domeniul comentariilor sportive a fost cu adevărat inovator.

Citește și: Final de carieră pentru Simona Halep. Boris Becker sare în apărarea campioanei noastre: „Este o decizie foarte proastă”