Doliu în lumea sportului românesc. Un mare campion a murit subit

Profesorul universitar Adrian Gagea, fost campion naţional la aruncarea greutăţii şi membru emerit de onoare al Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU), a decedat în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 68 de ani, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 09:49
Doliu în lumea sportului românesc. Un mare campion a murit subit

”Ieri noapte, mentorul meu, profesorul Adrian Gagea, şi-a dat ultima suflare. Este o pierdere ce nu poate fi descrisă în cuvinte şi care lasă un gol imens sportului românesc şi cercetării universitare. Toţi cei care l-au cunoscut ştiu că domnul profesor şi-a dedicat întreaga viaţă sportului, unde, cu pasiune, pricepere şi viziune, a reuşit să-i ofere şi un sens ştiinţific, domeniu atât de necesar dezvoltării”, se arată în postarea lui Adrian Socaciu.

Citeşte şi: 

Adrian Gagea, care pe 2 iunie ar fi împlinit 69 de ani, a fost profesor universitar de biomecanică la Catedra de Discipline Medicale, Facultatea de Kinetoterapie, Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi conducător de studii doctorale la 83 de doctoranzi, potrivit Agerpres. 

A fost cercetător ştiinţific gr. I şi director la Centrul de Cercetări Interdisciplinare ”Alexandru Partheniu” al UNEFS, publicând peste o sută de lucrări ştiinţifice şi 16 cărţi ştiinţifice sau manuale. A brevetat în colaborare 9 invenţii de electrofiziologie şi biomecanică.

Gagea a fost de 18 ori campion naţional la atletism în proba de aruncare a greutăţii (dintre care de 11 ori pe teren acoperit) şi a deţinut mai multe recorduri naţionale.

Citeşte şi: Campion olimpic la 50 km marş decedat la 65 de ani, după ce a trăit 20 de ani cu o inimă transplantată

El a fost ales auditor al FISU în şase legislaturi consecutive a patru ani fiecare (1991-2015), a participat la 26 de Universiade şi a fost preşedinte la 14 Campionate Mondiale Universitare.