Doliu în lumea teatrului românesc. A murit o cunoscută actriţă

Actriţa Maria Teslaru a murit la vârsta de 63 de ani. Artista, faimoasă pentru rolurile din teatru şi film, va fi înmormântată în localitatea în care s-a născut, Buhuşi, în judeţul Bacău. Maria Teslaru era angajata Teatrului Naţional din Bucureşti.

RomaniaTV.net
17 feb. 2019, 16:13
Doliu în lumea teatrului românesc. A murit o cunoscută actriţă

Actriţa Maria Teslaru a fost răpusă de cancer, la doar 63 de ani.

„Cu profundă durere, colegii din Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti se despart astăzi de cea care le-a fost colegă şi prietenă, parteneră de scenă şi încântătoare actriţă Maria Teslaru. De la „Trilogia antică” la „Burghezul gentilom”, fiecare spectacol în care a jucat din 1990 încoace pe scenele TNB va rămâne atins de talentul şi de harul său. Vocea sa puternică şi caldă va răsuna în continuare în sufletele tuturor celor care au cunoscut-o! Colectivul TNB transmite condoleanţe familiei îndurerate!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a TNB.

Oana Pellea a scris la despărţirea de prietena sa: „Atât de superbă, de bună, de minunată… cu umor, talent, inteligenţă, forţă. Mi s-a rupt sufletul când am auzit că a plecat. Azi. Marie, ai luat cu tine toată tinereţea mea de la Piatra Neamţ, pe care am împărţit-o cu tine, om minunat! Frumoasă Marie, cea plină de viaţă, drum bun! Să bucuri cerul cum ne-ai bucurat pe noi. Te iubesc şi Dumnezeu să-ţi ţină sufletul în palma LUI. Cum eşti în fotografia asta, aşa te ţin minte pe străzile din Piatra când ne-am întâlnit şi când am rămas uimită de splendoarea fiinţei tale”.

Maria Teslaru s-a născut pe 12 aprilie 1955 la Buhuşi. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia actorie – promoţia anului 1977, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A absolvit și Institutul de Teatru din Târgu Mureş, secţia actorie – promoţia anului 1980 , la clasa profesorului Constantin Codrescu.

A fost actriţa Teatrului Naţional din Bucureşti, unde s-a remarcat în „Trilogia greacă”, „Ghetou”, „Burghezul Gentilom” şi „Năluca”. Unul dintre cele mai importante roluri a fost al cântăreţei de operă din spectacolul „Ghetou” de Joshua Sobol, în regia lui Victor Ioan Frunză, care s-a jucat între 1993 şi 1996 la Teatrul Naţional Bucureşti. Maria Teslaru o interpreta pe Gottlieb, alături de o distribuţie prestigioasă, din care cu făcut parte Mircea Rusu, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern și Ilinca Tomoroveanu.

În ultimii ani, Maria Teslaru a jucat şi în telenovele. În serialul Clanul Sprânceană’, de la Antena 1, interpreta rolul America, soţia lui Toni Sprânceană, întruchipat Marius Bodochi.

Printre rolurile interpretate la Teatrul Național din București se remarcă: Dorimene / Lady D’or – „Burghezul gentilom” după J.B.P. Molière, regia Petrică Ionescu, 2006 Marotta – „Patimile Sfântului Tommaso d’Aquino” după Alex Mihai Stoenescu, regia Grigore Gonţa, 2005 Jeanetta – „Coada” de Paul Everac, regia Paul Everac, 2004 Svetlana K, Refugiată din Tadjikistan – „Povestiri din zona interzisă” după romanul „Rugăciune pentru Cernobîl” de Svetlana Alexievici, regia Tudor Ţepeneag, 2000 Mama – „Năluca” de Fănuş Neagu, Lucian Chişu, Dan Micu, regia Dan Micu, 1998 Cântăreaţa – „Boabe de rouă pe frunza de lotus în bătaia lunii” de Nicolae Mateescu, regia Gelu Colceag, 1998 Doamna elegantă – „Roberto Zucco” de Bernard Marie Koltes, regia Felix Alexa, 1995 Cântăreaţa de operă – „Ghetto” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză, 1993 Sofia Egorovna – „Platonov” de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer, 1991 Moment ţigănesc rusesc – „Audiţia”, regia Andrei Şerban, 1991 Nutrix, Athena, Electra – „Trilogia antică” după Euripide, Sofocle, Seneca, regia Andrei Şerban, 1990.


loading...