Doliu în muzica internaţională! A încetat din viaţă compozitorul care a folosit în creaţiile sale undele cerebrale

Este tragedia momentului în muzica internaţională. Compozitorul care a explorat natura fizică a sunetului a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani.

03 dec. 2021, 23:57
Doliu în muzica internaţională! A încetat din viaţă compozitorul care a folosit în creaţiile sale undele cerebrale

Doliu în muzica internaţională. Alvin Lucier a cunoscut succesul graţie muzicii sale experimentale, care explora fenomenele acustice și percepția auditivă. Potrivit anunţului făcut de soţia sa, Lucier ar fi suferit unele complicaţii determinate de boala Parkinson, în plus, suferise recent o căzătură, scrie New York Times.

Născut la New Hampshire, în 1931, Lucier a avut o pregătire muzicală temeinică, urmând cursurile universităților Yale și apoi Brandeis. După terminarea facultăţii, a plecat la Roma cu o bursă Fulbright. Aici, în 1960, a asistat la un concert cu John Cage, David Tudor și Merce Cunningham, care explorau cele mai noi posibilități creative.

Citeste si S-a stins din viaţă un important om de afaceri. Milionarul a murit într-un spital din Turcia

Doliu în muzica internaţională! A murit compozitorul care a explorat proprietăţile fizice ale sunetului

A fost momentul în care a decis să-şi creeze un stil de compoziție progresiv, utilizând, în acest scop, tehnologii precum senzorii cerebrali și ecolocația (orientarea în mediu cu ajutorul sunetului) pentru a genera ieșiri sonore. El a explorat intensitatea undelor sonore și plasarea lor una lângă alta.

Muzica sa a fost influențată de știință și a explorat proprietățile fizice ale sunetului. Lucier s-a făcut remarcat prin stilul avangardist al muzicii sale, folosind, în partituri, de la undele cerebrale, la glasul păsărilor și dispozitive electronice de ultimă generație.

Printre lucrările sale semnificative se numără ”I Am Sitting in a Room” (1969) şi ”Music on a Long Thin Wire” (1977). Pentru această din urmă piesă, Lucier a întins un fir într-un spațiu, cu microfoane și alte echipamente care captează vibrațiile și generează sunet.

Citeste si Doliu în lumea sportului! O celebră jucătoare de rugby a murit la doar 26 de ani

Activitatea mea principală de a compune este de a elimina multe posibilități diferite dintr-o piesă”, spunea el producătorilor filmului „No Ideas but in Things”.

Când încep, am multe idei diferite despre cum să adun piesa la un loc și trebuie să muncesc și să mă gândesc mult până să ajung la punctul în care doar componentele esențiale sunt acolo”, mărturisea Lucier.

Pe lângă cariera sa de muzician și compozitor, Alvin a fost profesor la Universitatea Wesleyan din Middletown, Connecticut.