Doliu în muzica populară, a făcut stop cardiac la 58 de ani. S-a dus la ceruri un mare cântăreţ din Ţara Oaşului

Pierdere imensă pentru Țara Oașului. Artistul Mihai Zele a încetat din viață. Anunțul a fost făcut, luni seară, de managerul Casei de Cultură din Negrești, Anca Volșik.

05 iul. 2022, 06:21
Doliu în muzica populară, a făcut stop cardiac la 58 de ani. S-a dus la ceruri un mare cântăreţ din Ţara Oaşului

Mihai Zele, unul dintre cei mai iubiți artiști din Țara Oașului, a murit la doar 58 de ani.  Mihai Zele, un mare artist din Țara Oașului, a încetat din viață. „Zongorașul“ după cum îi spuneau apropiații a murit în urma unui stop cardio-respirator în timp ce se afla în locuința sa din satul Boinești. Avea doar 58 de ani, iar vestea morții sale a căzut ca un trăsnet peste toți cei care l-au cunoscut, potrivit PresaSM.

DOLIU în România. Un respectat doctor şi o îndrăgită profesoară au murit în aceeaşi zi
Tristul anunț a fost făcut de Anca Volşik, directoarea Casei de Cultură din Negreşti Oaş. „Azi am primit o veste tristă. Colegul nostru, Mihai Zele zongoraşul Casei Orăşeneşti de Cultură, a încetat din viaţă într-un mod neaşteptat. Suntem alături de familia lui în aceste momente tragice. Dumnezeu să-l odihnească!”

De azi ceterașul nostru va cânta în ceruri alături de fratele său, îndrăgitul ceteraș Petre Zele. Din păcate valorile folclorice ale Țării Oașului pleacă rând pe rând si parcă prea devreme!

Dumnezeu să îl odihnească, iar familiei îndurerate condoleanțe și multă putere!“, a fost mesajul transmis de Anca Volşik.

Mihai Zele a moștenit pasiunea pentru muzică din familie. Atât el, cât și fratele său Petre Zele, care s-a stins în 2020, au făcut cunoscută muzica și cetera din Oaș în toată țara, dar și peste hotare. Au susținut sute de concerte atât în țară, cât și în străinătate.

Doliu în folclorul românesc. A murit şi al doilea dintre fraţii Petreuş
Ștefan Petreuș, al doilea interpret al formației Frații Petreuș, a murit la vârsta de 82 de ani. ”S-a stins din viață Ștefan Petreuș! De-acum Frații Petreuș sunt împreună și cântă lângă îngeri! Rămas bun!”, a anunțat Iuliana Tudor.

„Cetera lui Ştefan Petreuş a tăcut pentru totdeauna. Fraţii Petreuş sunt din nou împreună, în ceruri, iar nouă ne-a rămas muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean. Frumuseţea cântecului maramureşean a devenit sinonim cu numele lor. Cântecele lor au răsunat în întreaga lume şi sunt parte acum din tezaurul folclorului românesc. Le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru folclor şi pentru că au dus muzica noastră în lumea întreagă. Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Ştefan Petreuş, alături de fratele său Ion, şi să aibă grijă de sufletele lor. Condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care i-au îndrăgit!”, a scris şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, pe Facebook.

Frații Petreuș (Ștefan și Ion) au fost doi din cei patru frați ai familiei Petreuș (Ștefan, Ion, Ioana și Pătru), cântăreți de muzică tradițională românească, renumiți pentru cântecele din zona Maramureșului, de pe Valea Izei. S-au făcut remarcați prin numeroasele înregistrări instrumentale și vocale pe care le-au realizat și prin materialele discografice pe care le-au elaborat.

Un alt artist a urcat la ceruri
Un alt mare artist, din Banat, ne-a părăsit anul acesta în luna mai. Iancu Popovici, un celebru trompetist al muzicii populare din Banat, s-a stins din viață în urma unui infarct. Artistul avea 57 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de apropiați și de fanii artistului care au lăsat mesaje emoționante.

Trompetistul din Banat a fost apreciat de lumea întreagă, având o carieră atât în țară cât și în străinătate. Este fiul celebrului Luță Popovici, un maestru al taragotului. Talentul său a impresionat multe generații, în perioada 1989 cântând și muzică sârbească.