DOLIU ÎN MUZICA POPULARĂ. Un cunoscut artist din Oltenia a murit

Publicat: Miercuri, 20 Februarie 2019 10:42 // Actualizat: Miercuri, 20 Februarie 2019 10:42 // Sursa: romaniatv.net

Astăzi, 18 februarie 2019, a încetat din viaţă Niculae Petre Emil – Dide (1939-2019), un celebru artist profesionist al muzicii populare româneşti, violonist de prestigiu din ,,garda veche” a Tarafului Gorjului – înjghebat de vestitul dirijor, violonist şi compozitor Gelu Barabancea – devenit, în anul 1968, Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu.

Foto: ziaruluniversul.ro

Prim-dirijorul orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului" de astăzi, maestrul Aurel Blondea, pe care maestrul Dide l-a format şi l-a crescut artistic, a mărturisit, cu ochii în lacrimi, vizibil îndurerat: „Maestrul Nicolae Petre Emil zis Dide era născut în Concesti-Frumoasa din comuna teleormăneană Bragadiru fiind un talent înnăscut, lăsat de Dumnezeu pe pământ cu o emisie de ton uluitoare, scrie ziaruluniversul.ro.

Citeşte şi Doliu în lumea artistică. "Mi-am găsit tatăl mort în pat". Fiica sa a făcut anunţul trist

A fost pe rând, violonist, concert – maestru, dirijor al Ansamblului Doina Gorjului, viaţa sa fiind legată de activitatea desfăşurată pe scenele ţării şi ale lumii, în slujba folclorului gorjenesc şi românesc, vreme de aproape 60 de ani din viaţă. Ani de muncă neobosită pe care i-a dedicat Gorjului.
 
A cântat cu marile privighetori ale Romaniei: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Maria Ciobanu, Filofteia Lăcătuşu, Maria Apostol …..  Niculae Petre Emil (Dide al nostru) ai fost şi rămâi o legendă. Acum când scriu, plâng ca un copil pentru că ….. pentru că ….. ai fost foarte , foarte mare. Te iubesc nespus …. !!! ”.

Şi nepoata maestrului, cunoscuta solistă Anca Roberta Toncea, a postat pe pagina proprie, mesajul sfâşietor al decesului scumpului ei, bunic, mesaj însoţit de două fotografii care-l înfăţişează pe Nicolae Petre Emil Dide în tinereţe şi alături de ea, în aceste zile.
 
Chiar dacă vestea ne-a luat pe neaşteptate, deşi maestrul Dide – cum îl cunoşteam toţi ziariştii mai vechi profesional – era bolnav , suferind de o boală renală severă, dispariţia sa din lumea artistică a muzicii populare româneşti pe care a servit-o cu devotament aproape şase decenii ne îngăduie să ne exprimăm – în numele redacţiilor Ziarelor UNIVERSUL şi UNIVERSUL OLTENIEI.RO – sincere condoleanţe familiei îndoliate ! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace !!!

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
artisti morti Nicolae Petre Emil Nicolae Petre Emil a murit
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7612
RON
24 May
noapte 12 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H