Doliu în muzica românescă. Un celebru cântăreţ de muzică populară a murit la vârsta de 74 de ani

Cântărețul de muzică populară Anton Achiței s-a stins din viață pe 16 aprilie, la vârsta de 74 de ani. Vestea tristă a fost făcută de către cântăreața băcăuană Maria Șalaru.

RomaniaTV.net
16 apr. 2020, 17:27

Vestea morții sale a fost dată de către cântăreața băcăuană Maria Șalaru, care i-a urat zbor lin spre stele. Aceasta a declarat că artistul, o mare voce a Moldovei, a lăsat în urmă un reportoriu impresionant.

„A suit la ceruri , în lumea fără dor, un mare artist, un artist desăvârșit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achiței – o mare voce a Moldovei lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romanțe și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători. Și mai trist decât plecarea în sine, este faptul că pe ultimul său drum pe pământ, nu putem să-l însoțim . Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua ramas bun de la ea… Zbor lin spre stele, maestre!”

Interpretul Anton Achiței a fost prezent pe scena muzicală de mai bine de patruzeci de ani, iar de-a lungul carierei sale a compus peste 100 de cântece polulare. Acesta s-a născut în Mănăstireni-Poenari, județul Botoșani.
Anton Achitei s-a angajat apoi la Ansamblul din Botoșani al Casei Creației Populare, apoi la Ansamblul Plaiurile Bistriței din Bacău. Artistul a și predat canto popular la Școală de Arte din Bacău.

Anul trecut, cântătețul a încercat să se sinucidă. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, imediat după miezul nopţii, în timp ce se afla în camera de hotel, Anton Achiței s-a deplasat în baie și s-a așezat în cadă, unde, cu o lamă, și-a provocat leziuni la nivelul încheieturii și antebrațului mâinii stângi, cu intenția de a-și lua viața.