Doliu în politică, a murit un important lider american. A apărat cu înverşunare ideile progresiste

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii, Walter Mondale, "mâna dreaptă" a preşedintelui democrat Jimmy Carter, a murit la domiciliul său din Minneapolis la vârsta de 93 de ani, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a familiei, citată de media americane, fără a preciza cauza decesului.

20 apr. 2021, 12:50
Doliu în politică, a murit un important lider american. A apărat cu înverşunare ideile progresiste

Walter Mondale a fost vicepreşedinte din 1977 până în 1981, perioadă politică în care a apărat ideile progresiste, în special în favoarea mişcării pentru drepturile civile. Candidat ghinionist la alegerile prezidenţiale din 1984 împotriva lui Ronald Reagan, care l-a învins lejer la urne, el a fost primul reprezentant al unui mare partid în cursa pentru Casa Albă care a numit o femeie cu care să facă tandem în cursa pentru Casa Albă, pe Geraldine Ferraro.

Sunt devastat de moartea dragului meu prieten Walter Mondale, pe care îl consider cel mai bun vicepreşedinte din istoria ţării noastre„, a reacţionat fostul preşedinte Jimmy Carter într-un comunicat, preluat de The Hill.

Walter Mondale „şi-a folosit competenţele politice şi integritatea pentru a transforma vicepreşedinţia într-o forţă vibrantă şi motor al politicii publice cum nu a mai existat înainte şi care dăinuieşte şi în prezent”, a adăugat el.

Citeşte şi Gordon Liddy, unul dintre organizatorii jafului de la Watergate care a dus la căderea preşedintelui Nixon, a murit

Multă vreme vicepreşedintele s-a aflat departe – la propriu – de puterea executivă, în condiţiile în care biroul său se afla în Senat, aminteşte AFP. Punctul de cotitură a avut loc odată cu preşedinţia lui Jimmy Carter, care va crea un spaţiu cu titlu permanent în cunoscuta „West Wing” (Aripa de Vest a Casei Albe n.r.) pentru Walter Mondale.

El „a apărat cauzele progresiste şi a schimbat rolul de vicepreşedinte”, a declarat la rândul său fostul preşedinte Barack Obama. Fiu al unui pastor metodist şi al unei profesoare de muzică, Walter Mondale a reprezentat statul Minnesota din nordul Statelor Unite în Senat timp de doisprezece ani, din 1964 până în 1976.

Walter Mondale „s-a dedicat cu adevărat serviciului public”, a comentat actuala senatoare democrată de Minnesota, Amy Klobuchar.

Citeşte şi Ion Mihai Pacepa, fostul general de Securitate, a murit de Covid-19. Anunț-șoc din SUA


loading...
Partenerii noștri