Doliu în România, a murit o VOCE a presei româneşti de după 1989

Lucian Ştefănescu, colegul, prietenul, DJ-ul Europei Libere, a plecat dintre noi. La Praga, pe 3 februarie 2023. La numai 63 de ani.

05 feb. 2023, 10:59
Doliu în România, a murit o VOCE a presei româneşti de după 1989

Jurnalistul Lucian Ştefănescu s-a stins din viaţă. „Pentru Lucian, o aventură minunată și nesperată, într-un oraș pe care-l descria mereu drept „aproape ca Clujul”. În redacția Europei Libere a rămas legendară vorba lui Lucian, „uite, un colț ca la Cluj”. Deși era clujean prin adopție”, scrie colega lui Ileana Giurchescu.

În același articol, colega lui Lucian Ștefănescu își aduce aminte de el la începutul anilor 90, când sediul Europei Libere era încă la Munchen. Ulterior, s-au văzut la Praga, acolo unde se mutase sediul redacției, în 1995.

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Mihai Bica, fost director al Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu
La Praga, Lucian Ștefănescu a cunoscut-o pe cea cu care a întemeiat o familie și cu care a rămas până la sfârșitul vieții, Petra Dvorakova.

„Pentru că Lucian era un optimist notoriu, plin de vise, de planuri, încrezător că Europa Liberă o să dăinuiască, indiferent sub ce formă. Chiar dacă, uneori, avea nevoie de „ajutorul” Sfântului Nepomuk, statuia de pe Podul Carol din Praga, pe care este bine să o atingi, ca să-ți îndeplinească dorințele. O dată la șapte ani. Lui Lucian i le-a îndeplinit … mai des.

Lucian a devenit, cu anii, o VOCE a Europei Libere. Era atât de radiofonic, putea să citească și cartea de telefon și te ținea lipit de radio. Era, de fapt, un om de radio 100%, un jurnalist dedicat, talentat, pasionat”, mai scrie jurnalista în articolul său.

Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Ascultă muzica şi radio Europa Liberă de la vîrsta de 11 ani (1970). De la vîrsta de 32 de ani (1991) lucrează la radio Europa Liberă. A scris poezie la „Echinox”, a jucat teatru la Ars Amatoria & Fiii, a relatat din Chişinău pentru „Caţavencu” (prima serie) despre declararea independenţei Republicii Moldova.

Doliu în justiția din România. A murit procuroarea Alexandra Șinc. Fosta șefă a Parchetului de pe lângă Tribunalul București, găsită moartă în casă (VIDEO EXCLUSIV)
A luat peste o mie de interviuri (John McLaughlin, Harry Tavitian, Sofa Surfers, Fanfara Ciocarlia, Mircea Ivănescu, Doina Cornea, Dan Deşliu, Emil Hurezeanu, Traian Basescu, CP Tariceanu, Dinu Patriciu, Ion Iliescu, baroneasa Emma Nicholson, congresmanul american Christopher Smith etc). Bea bere la Praga, se plimbă cu bicicleta prin toată Cehia, dă de mâncare lebedelor de pe lacul din parcul central al Clujului, mănâncă Wiener Schnitzel la Viena. Şi in tot acest timp scrie un Dicţionar de sunete. De sunete rare.