Doliu în România, s-a stins din viaţă un jucător legendar

Este zi tristă pentru fotbalul brașovean, a murit Marian Paraschivescu, fost fotbalist la FCM Brașov şi Metrom.

23 iun. 2022, 13:27
Doliu în România, s-a stins din viaţă un jucător legendar

Marian Paraschivescu, fostul mare atacant al lui FCM Brașov și Metrom, s-a stins din viață, miercuri dimineață, la vârsta de 72 de ani.

Tragicul anunț a fost făcut public de către echipa FC Brașov pe pagina de Facebook. Paraschivescu a început fotbalul la Feldioara, iar la seniori a jucat la Metrom și apoi, în cea mai frumoasă perioadă a carierei, la FCM Brașov ( 1975-1983),  echipă pentru care a înscris  89 de goluri în Divizia B și Divizia A.

Doliu la Hollywood! A murit o legendă a filmului, l-ai admirat în Boogie Nights, Modern Family şi Seinfeld
În ultimii ani, fostul jucător s-a confruntat cu mari probleme de sănătate.  ”FC Braşov este în doliu. Încă un jucător emblematic al oraşului de la poalele Tâmpei s-a stins din viaţă. Marian Paraschivescu a murit în această dimineaţă la vârsta de 72 de ani.

Atacantul născut la Rotbav a îmbrăcat tricolul galben-negru timp de opt sezoane, între 1975 şi 1983. Marian Paraschivescu a înscris 89 de goluri în tot acest timp şi a prins atât perioada când echipa se numea Steagul Roşu, cât şi FCM Braşov. Dintre cele 89 de goluri, 15 au fost înscrise în Divizia A.

Doliu uriaş în învăţământul românesc! Sora regretatului Dan Spătaru, profesoară de Limba şi Literatura Română, a plecat în veşnicie
Ediţia de campionat 1976 – 7977 a fost cea în care Marian Paraschivescu şi-a arătat cu adevărat clasa de atacant, în acel sezon a marcat 22 de goluri. Cea mai mare parte a cariereri stegarul a purtat numărul 9, numărul marilor atacanţi.

FC Braşov transmite condoleanţe familiei îndurerate şi putere să treacă peste pierderea suferită!”, au scris aceștia.

Siteul lastegaru.net arată: „Conform statisticii, Paraschivescu a evoluat la Steagul Roșu (FCM Brașov) în 8 ediții de campionat, în perioada 1975-1983, înscriind nu mai puțin de 89 de goluri, dintre care 15 în divizia A, fiind în numeroase rânduri cel care marca golul victoriei sau golul egalizator, aducător al unui punct de aur cucerit în deplasare. Nu am luat în considerare sezonul 1972-1973, în care a evoluat de trei ori…în total vreo 85 de minute.

În medie a marcat 11 goluri pe sezon, culminând cu 22 de reușite în ediția de campionat 1976-1977.

Deși mai puțin talentat în raport cu mai tinerii săi coechipieri Bucur, Șulea sau Popescu, Marian s-a impus ca un veritabil vârf de atac, capabil să tragă după el o apărare întreagă, dovedind o detentă remarcabilă, un bun control al balonului și un excelent simț al porții. Aceste virtuți aveau să fie completate de o dăruire exemplară în teren.

Nu întâmplător a reușit inegalabila performanță de a marca câte 4 goluri în trei meciuri disputate în divizia B în dauna echipelor Voința București, FCM Giurgiu (sezonul 1975-1976) și Oltul Sf. Gheorghe (1977-1978).

Chiar dacă aceste lucruri se întâmplau în eșalonul second, nu diminuează cu nimic meritele lui Paraschivescu.

Poate puțini își amintesc, dar cred că acestea au și fost motivele pentru care selecționerul Ștefan Kovacs l-a convocat la națională undeva în toamna lui 1976 – primăvara lui 1977. Atenție, era jucător de divizia B! De fapt, nu a fost singurul, pentru că și Florea Voicilă de la Unirea Alexandria a făcut parte din lotul național.

Nu știu să fi jucat împotriva vreunei selecționate străine, dar l-am văzut evoluând pentru reprezentativa țării noastre într-un meci amical disputat pe stadionul Tractorul împotriva echipei cu același nume. Scorul a fost 0-0, iar poarta tractoriștilor a fost păzită cu brio de regretatul Iosif Kovacs, care avea să devină peste mulți ani președinte la FC Brașov. Știu că i-am văzut atunci în teren și pe Dudu Georgescu, Crișan sau Romilă de la Politehnica Iași.

Fără îndoială, că pe lângă Marian Paraschivescu sunt mulți jucători ”speciali” care au ieșit în evidență, și am ferma convingere, că n-am făcut altceva decât să ofer un strop de inspirație acelora care vor să dedice câte un mic articol și altor stegari care merită acest lucru, reușind astfel să-i scoatem din mediocritatea la care au fost condamnați poate chiar de către noi”