Doliu în teatrul românesc. Marea actriţă a fost găsită moartă

A murit actrița Ildiko Jarcsek-Zamfirescu! Aceasta a fost găsită fără suflare în propria locuinţă. Avea 75 de ani și a slujit scena Teatrului German din Timişoara cu deplin profesionalism şi cu totală dăruire. Ildikó Jarcsek-Zamfirescu – născută în 1944 la Timişoara – a debutat în 1970 la Teatrul din Botoşani, în piesa Domnul Puntila şi sluga sa Matti.

RomaniaTV.net
12 ian. 2019, 08:27
Doliu în teatrul românesc. Marea actriţă a fost găsită moartă

Ildikó Jarcsek-Zamfirescu a fost membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER) si membru al Asociatiei Thalia Germanica şi distinsă cu Medalia şi Diploma de Onoare “Stefan Jäger” a Forumului Democrat al Germanilor din Banat pentru merite deosebite în promovarea culturii germane din România (2000), precum şi cu Premiul Pro Cultura Timisiensis al Consiliului Judeţean Timiş (2004). Este laureată a Diplomei de Excelenţă a Municipiului Timişoara.

Între anii 1983-2001 a fost directorul Teatrului German de Stat Timişoara, funcţie în care îi revin merite deosebite pentru păstrarea si promovarea teatrului profesionist de limba germană din România, cu atât mai mult cu cât după emigrări masive la începutul anilor 90 reuşeşte să revitalizeze trupa teatrului şi să impună instituţia ca pe una din scenele de frunte ale Timişoarei şi Banatului.

În perioada 1973-2003 – şi din nou din 2004 – a fost actriţă a Teatrului German de Stat Timişoara, acolo unde a jucat în nenumărate roluri, dintre care amintim: Amelia, în Casa Bernardei Alba, de Federico García Lorca; Minna, în Minna von Barnhelm, de Gotthold Ephraim Lessing; Eva, în Meşterul Jakob si copiii săi, dramatizare de Hans Kehrer după Adam Müller-Guttenbrunn; Maria, în A douăsprezecea noapte, de William Shakespeare; Chiriţa, în Chiriţa în provincie, de Vasile Alecsandri; Anna Fierling, în Mutter Courage (Anna Fierling şi copiii ei), de Bertolt Brecht; Martha Rull, în Ulciorul sfãrâmat, de Heinrich von Kleist; Katharina, în Eroi, de George Bernard Shaw; Anna Fierling, în Mutter Courage (Anna Fierling şi copiii ei), de Bertolt Brecht; Bătrâna, în Siberia, de Felix Mitterer; Semiramida, în Scaunele, de Eugène Ionesco.