Doliu la Dinamo, a murit o legendă a sportului românesc! A fost de şapte ori campion naţional, iar ca antrenor a lansat jucători de top

Clubul Sportiv Dinamo a anunţat decesul lui Horaţiu Giurgiu (85 de ani), o legendă a baschetului românesc. Acesta s-a stins joi, cu două săptămâni înainte de a împlini 86 de ani, a anunţat şi Federaţia Română de Baschet.

28 mart. 2024, 17:27
Doliu la Dinamo, a murit o legendă a sportului românesc! A fost de şapte ori campion naţional, iar ca antrenor a lansat jucători de top
Doliu la Dinamo, a murit o legendă a sportului românesc! A fost de şapte ori campion naţional, iar ca antrenor a lansat jucători de top

Doliu la Dinamo, a murit o legendă a sportului românesc! Cunoscut de apropiaţi sub numele de alint „Bigu”, Horaţiu Giurgiu a şlefuit jucători emblematici ai baschetului romanesc, precum Constantin „Titi” Popa, Gherasim Tzakis, Mircea Ivanov, Cornel Alecu şi Uche Iheadindu. Produs al şcolii din Tg. Mureş, Horaţiu Giurgiu a făcut primul pas spre performanţă la Dinamo Oradea sub bagheta cunoscutului ”Ţuţu” Constantinescu.

”Calităţile şi îndemânarea îl propulsează destul de repede spre Bucureşti. Ofertat prima oară de CCA, Horaţiu Giurgiu rămâne totuşi fidel liniei dinamoviste şi alege, după o Dinamoviadă, să fie pregătit de regretatul Dan Niculescu la echipa din Şos. Ştefan cel Mare. La Dinamo, adună şapte titluri naţionale în disputele directe cu Steaua, într-o perioada în care ‘războiul’ celor două mari rivale se juca an de an cu casa de bilete închisă! Evident, graţie valorii sale, este cooptat şi în naţionala României, unde nu îi este ruşine să fure meserie de la ‘veteranii’ Nedeff, Niculescu sau Folbert. Rapid, ajunge să se impună alături de bunul său amic şi coleg de cameră, regretatul Horia Demian, dar şi de alţi mari baschetbalişti”, transmite FR Baschet.

Citeşte şi: Doliu uriaş în sport. A murit primul fotbalist roman nominalizat la Balonul de Aur

Horațiu Giurgiu a ales să-și încheie cariera de jucător la vârsta de doar 33 de ani, însă a continuat să își dedice viața sportului ca antrenor. A format Casa Pionierilor 3, unde a contribuit la dezvoltarea unei generații de excepție, inclusiv Gherasim Tzachis și Titi Popa, iar terenurile de baschet din Parcul Titanii au devenit celebru și insuficiente pentru numărul de jucători. După ce a adunat mai multe trofee naţionale cu CP 3 s-a mutat cu toţi sportivii la CSŞ 4, unde a format cu Liviu Călin şi Dan Săndulache câteva echipe de excepţie.

Palmaresul lui Horațiu Giurgiu include 7 titluri de campion național ca jucător și 16 titluri naționale ca antrenor. A condus loturile naționale de cadeți și juniori ale României timp de 15 ani, colaborând cu o serie de personalități din domeniu.

Înhumarea legendarului jucător și antrenor va avea loc sâmbătă, marcând astfel un moment de adio pentru o figură remarcabilă a baschetului românesc.