Doliu naţional. Fostul preşedinte Ibrahim Boubacar Keita a murit

Fostul președinte din Mali, Ibrahim Boubacar Keita, a fost privit, în spațiul public, drept cel care s-a străduit să redreseze economia falimentară a Mali.

17 ian. 2022, 11:36
Doliu naţional. Fostul preşedinte Ibrahim Boubacar Keita a murit

Fostul preşedinte din Mali, Ibrahim Boubacar Keita, care a condus Mali între 2013 şi 2020, a murit duminică, 16 ianuarie, la domiciliul său din Bamako, la vârsta de 76 de ani, relatează agenția France Presse, preluată de Agerpres.
Citeşte întreaga ştire: A murit Ibrahim Boubacar Keita, președintele malian înlăturat după o lovitură de stat, în 2020.

Vestea a fost făcută publică de familia politicianului, care a transmis că bărbatul s-a stins din viață în propria sa locuință, din capitala Bamako.

Ibrahim Boubacar Keita – cunoscut sub numele de IBK – a fost președinte al Mali din anul 2013 până când a fost forțat de armată să părăsească funcția în 2020. Keita a condus statul într-o perioadă turbulentă, în care o insurgență islamistă violentă a pus stăpânire pe zone mari din centrul și nordul țării.

Un tânăr român, campion la CS:GO, a fost găsit mort în Rusia. Mama sa: „Mi-e teamă că a fost ucis”
Vestea decesului lui Ibrahim Boubacar Keita a venit pe neașteptate. Fostul președinte a fost privit, în spațiul public, drept cel care s-a străduit să redreseze economia falimentară a Mali. În săptămânile de dinaintea loviturii de stat, au existat proteste față de eșecul său de a face față crizei și de presupusa corupție.

Liderii militari ai loviturii de stat l-au capturat pe Keita și pe alți politicieni în august 2021. El a fost eliberat sub presiunea blocului vest-african ECOWAS și s-a întors la domiciliul său din Bamako, unde a fost plasat sub supraveghere.

O lună mai târziu, fostul președinte a suferit un atac vascular cerebral, în urma căruia a fost tratat în Emiratele Arabe Unite.

Demisie importantă din Guvern, în momentul în care Boris Johnson se luptă pentru supravieţuirea politică. Cel mai popular consilier medical al său părăseşte postul
Fiu al unui funcționar public, Keita s-a născut în orașul industrial Koutiala din sudul țării și a studiat literatura înainte de a deveni consilier pentru fondul de dezvoltare de peste mări al UE.

El a făcut campanie împotriva generalului Moussa Traore, fost președinte care a fost, de asemenea, înlăturat printr-o lovitură de stat militară în 1991.

Keita s-a făcut remarcat în timpul mandatului lui Alpha Oumar Konare, primul președinte din țară ales în mod democratic.

Keita a fost, de asemenea, prim-ministru între 1994 și 2000. A ajuns șef al statului în 2013, în urma unor alegeri menite să restabilească ordinea după o altă lovitură de stat. Anterior, el nu reușise să câștige fotoliul prezidențial în 2002 și 2007. Mali se confruntă cu o criză politică din ce în ce mai profundă, liderul care l-a înlăturat pe Keita – în ciuda promisiunilor inițiale – părând să nu aibă planuri imediate pentru o revenire la democrație.

După ce Keita a fost înlăturat, un guvern interimar a fost stabilit să conducă țara pentru o perioadă de 18 luni. Însă armata a răsturnat și acest guvern anul trecut.

Liderii regionali vest-africani din cadrul ECOWAS au impus sancțiuni economice la începutul lunii ianuarie 2022, după ce colonelul Assimi Goita, care conduce guvernul de tranziție al juntei, a indicat că următoarele alegeri prezidențiale nu vor avea loc până în 2026.

Junta condusă de colonelul Assimi Goita, care a fost victima unei tentative de asasinat, vara trecută, şi-a anunţat intenţia de a conduce ţara timp de mai mulţi ani, deşi anterior se angajase să organizeze pe 27 februarie alegeri prezidenţiale şi legislative pentru a permite revenirea civililor la putere.  Mali, zona central-vestică a Africii, are 14.500.000 de locuitori.