Doliu uriaș în lumea muzicii. Cunoscuta soprană Virginia Zeani a trecut la cele veșnice

O adevărată legendă a scenei românești a plecat dintre noi. Celebra soprană, Virginia Zeani, deținătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo” s-a stins din viață la onorabila vârstă de 97 de ani.

21 mart. 2023, 10:11
Doliu uriaș în lumea muzicii. Cunoscuta soprană Virginia Zeani a trecut la cele veșnice

Una dintre cele mai cunoscute soprane ale lumii s-a stins din viață. Virginia Zeani a colorat scena muzicală în perioada 1950-1970, iar acum s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani.

Aceasta s-a născut la Solovăstru în data de 21 octombrie 1925 și a avut o carieră uriașă, extinsă și pe plan internaționl. De-a lungul timpului, aceasta a interpretat peste 60 de roluri diferite și a cântat alături de marii tenori ai lumii. Pe lista artiștilor alături de care a luminat sufeltele publicului se numără: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Citește și: Doliu în lumea filmului. A murit starul din Star Wars şi Harry Potter, avea doar 56 de ani

Timp de 25 de ani, Virginia Zeani aceasta a fost „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma. Totodată, soprana dețime peste 50 de premii și distncții naționale și internaționale. Aceasta a fost doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Mai mult, este deținătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin, notează zi-de-zi.ro. „Cântecul de lebădă” a fost chiar de ziua ei, în data de 21 octombrie 2022, când uriașa soprană a fost inclusă în Opera America Hall of Fame.

Decesul Virginei Zeani a lăsat durere în urmă

Sute de mesaje de adio au început să curgă pe rețelele de socializare, unde cei care au cunoscut-o și apreciat-o și-au exprimat regretul.

„Suflet nobil, artista exceptionala, o DIVA adevarata, autentica! Ne-a parasit marea noastra Virginia Zeani. Sunt foarte trista! Dar si foarte fericita ca am avut ocazia sa cunosc personal aceasta legenda a liricii internationale”, a scris Elena Mosuc.

Printre numele mare care și-au exprimat durerea cu privire la dispariția Viginei Zeani se numără și Angela Ghoerghiu, demn urmaș al prestigioasei artiste care pornea să cucerească scenele lumii dingr-un sătul numit Solovăstru, localitatea natală a Virginiei Zeani.

„Lumea a pierdut astăzi una dintre cele mai glorioase artiste, un suflet frumos, o femeie divină și una dintre cele mai apropiate prietene, Virginia Zeani, „Mami Virginia” mea cum îi spuneam mereu. Virginia Zeani a fost una dintre cele mai sărbătorite soprane ale generației sale, o adevărată legendă, născută în România Un model de omenie, onestitate si demnitate, cu umor si candoare ca nimeni altul, un exemplu pentru generatiile viitoare. Sincere condoleanțe fiului ei, Alessandro Rossi-Lemeni și familiei sale! Dumnezeu să te odihnească în pace mami Virginia te voi purta mereu în suflet.”, a fost mesajul transmis de soprana Angela Gheorghiu.

„Am avut onoarea si bucuria sa o cunosc, sa lucram impreuna si sa o aud din cand in cand la telefon! M-a onorat atunci cand m-a inclus in cartea domniei sale „Virginia Zeani – Amintirile mele din vremurile de aur ale operei”. Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul in pace si lumina vesnica!”, a fost şi mesajul lăsat de Bogdan Mihai Ionuţ.

Citește și: Doliu în baschetul românesc. A murit legendarul Mihai Dimancea