Doliu uriaș la NASA! Thomas Mattingly, astronautul care a contribuit la salvarea echipajului misiunii Apollo 13, a murit

NASA a pierdut unul dintre cei mai buni astronauți pe care i-a avut vreodată. Thomas Mattingly, astronautul american care a contribuit la aducerea salvarea echipajului misiunii Apollo 13, a murit marţi la vârsta de 87 de ani.

03 nov. 2023, 12:28
Doliu uriaș la NASA! Thomas Mattingly, astronautul care a contribuit la salvarea echipajului misiunii Apollo 13, a murit
Thomas Mattingly, astronautul care a contribuit la salvarea echipajului misiunii Apollo 13, a murit

Astronautul care a contribuit la salvarea echipajului misiunii Apollo 13 a murit. Anunțul morții lui Thomas Mattingly a fost făcut joi de către agenţia spaţială a Statelor Unite (NASA), care a ținut să îi aducă un omagiu pentru întreaga carieră.

Citește și O astronaută italiană a devenit prima femeie din Europa care a preluat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale. Cine este Samantha Cristoforetti

Astronautul care a contribuit la salvarea echipajului misiunii Apollo 13 a murit

În 1970, astronautul american Thomas Mattingly, cunoscut şi sub numele de Ken Mattingly, trebuia să piloteze modulul de comandă pentru zborul Apollo 13, însă cu 72 de ore înainte de lansare a fost consemnat la sol, după ce a fost expus la rubeolă.

În timpul acelei misiuni, o explozie a afectat nava spațială aflată în drum spre lună. În acel moment a intervenit Thomas Mattingly, care a  dovedit între timp că nu avea rubeolă. Acesta s-a deplasat la centrul de control al misiunii și a pus la punct procedurile ce vizau economisirea de energie pentru ca vehiculul să poată să revină cu bine în atmosfera terestră, salvând astfel vieţile astronauţilor aflaţi la bordul modulului lunar – James Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise.

Din acest moment care putea să se transforme într-o tragedie a fost inspirat filmul „Apollo 13”, lansat în 1995. Actorul Gary Sinise a interpretat magistral rolul lui Thomas Mattingly, care a devenit celebru în întreaga lume, câștigând astfel admirația și respectul publicului.

Înainte de a fi selecţionat pentru a devenit astronaut în anul 1966, Thomas Mattingly şi-a început cariera lucrând ca pilot în sectorul aeronaval.

La NASA, el a fost pilotul modulului de comandă al misiunii Apollo 16 şi comandantul de bord al două misiuni realizate cu navete spaţiale.

„Contribuţiile lui Thomas au făcut să avanseze cunoştinţele noastre dincolo de cele despre spaţiu”, a transmis Bill Nelson, directorul NASA.

 

Citește și „Generalii americani” nu mai sunt la modă! O femeie de 65 de ani i-a dat unui „astronaut rus captiv în spaţiu”, care i-a promis câte-n Lună şi-n stele, 30.000 de euro ca să revină pe Pământ şi s-o ia de soţie