O astronaută italiană a devenit prima femeie din Europa care a preluat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale. Cine este Samantha Cristoforetti

O astronauta italiană a preluat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Samantha Cristoforetti a devenit prima femeie din Europa care deține această funcție.

28 sept. 2022, 20:02
O astronaută italiană a devenit prima femeie din Europa care a preluat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale. Cine este Samantha Cristoforetti

Astronauta italiană a devenit prima femeie din Europa care a preluat funcţia de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).Citește și Războiul din Ucraina se vede din spațiu. Astronaut german: „Văzut din afara planetei, pare de o sută de ori mai irațional decât văzut de la sol”

Într-o ceremonie care a avut loc miercuri, cosmonautul rus Oleg Artemiev i-a predat „cheile” simbolice ale laboratorului orbital astronautei italiene.

Astfel, Samantha Cristoforetti calcă pe urmele altor patru europeni care au deţinut funcţia de comandant al ISS. În această funcţie, ea va fi răspunzătoare, printre altele, de siguranţa echipajului şi de asigurarea unei cooperări strânse între astronauţii aflaţi la bord şi colegii lor rămaşi la sol.

Samantha Cristoforetti s-a născut la Milano și se află la cea de-a doua misiune în spaţiu, după Expediţia 42/43 (noiembrie 2014 – iunie 2015). Ea a ajuns din nou la bordul ISS la sfârşitul lunii aprilie 2022 în cadrul misiunii Minerva şi coordonează experimentele medicale şi pe cele dedicate ştiinţei materialelor.

În cadrul ceremoniei de predare a comenzii ISS, Samantha Cristoforetti i-a mulţumit predecesorului ei şi echipei de astronauţi alături de care lucrează de peste cinci luni.

În vârstă de 45 de ani, Samantha Cristoforetti a fost pilot de avioane de luptă, după care a devenit prima femeie astronaut din Italia.

Citește și Compania Tarom va avea un nou director. Cu cine va fi înlocuit fiul astronautului Dumitru Prunariu