Dominic Fritz, validat de Tribunalul Timiş în funcţia de primar al Timişoarei. Prima reacţie

Decizie de ultimă oră la o lună de zile de la alegerile locale. Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timișoara și primarul ales al orașului a fost validat în funcție de Tribunalul Timiș, scrie Stiripesurse.

RomaniaTV.net
28 oct. 2020, 09:28
Dominic Fritz, validat de Tribunalul Timiş în funcţia de primar al Timişoarei. Prima reacţie

Update. Primarul ales al municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că de azi este primar validat, după ce cele trei contestaţii depuse împotriva validării sale ca primar al municipiului Timişoara au fost respinse de Tribunalul Timiş. Fritz a adăugat că vineri va fi învestit în funcţie.

„Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timişoarei. Tocmai am vorbit şi cu doamna Prefect, care mi-a comunicat că voi fi învestit în funcţie vineri, 30 octombrie, la ora 10:00. Tribunalul Timiş a respins cele trei apeluri împotriva hotărârii de validare a mandatului meu de primar, prin care se invoca o incompatibilitate între calitatea mea de cetăţean european şi dreptul de a candida la Primărie. Judecătorii au confirmat legalitatea validării mandatului meu, a candidaturii mele şi votul timişorenilor. S-a respins de asemenea cererea de sesizare a Curţii Constituţionale”, a scris Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

Primarul ales a adăugat că nu este o victorie doar a sa, ci este o victorie a timişorenilor care au dat votul unui cetăţean european.

„Este o victorie nu doar a mea ca persoană, este a timişorenilor care au dat votul lor unui cetăţean european. Decizia de azi consfinţeşte acest vot. A învins o idee, a Europei comune, principiul că orice cetăţean european are dreptul să participe la alegeri în localitatea în care a ales să stabilească. Este şi o victorie pentru toţi românii care s-au stabilit în alte state europene şi cărora li se recunoaşte un drept fundamental, acela de a fi implicaţi în deciziile privind direcţia comunităţilor în care trăiesc. Mă bucur imens că Timişoara a deschis un drum care stabileşte odată pentru totdeauna ideea Europei comune în care suntem egali în drepturi. Acum chiar: hai să ne apucăm de treabă, Timişoara!”, a mai scris Fritz.

Pe numele lui au fost depuse trei contestații, toate având la bază aceeași idee: că Fritz nu poate candida la funcția de primar, din cauză că nu are domiciliul în Timișoara.

În cadrul şedinţei de marţi de la Tribunalul Timiş, unde s-au discutat cele trei contestaţii privind validarea mandatului lui Dominic Fritz ca primar al municipiului Timişoara, unul dintre judecători s-a recuzat pe motiv că a făcut parte din Biroul Electoral Judeţean Timiş şi a validat candidatura lui Fritz, magistratul fiind înlocuit.

Potrivit portalului de instanţe, pronunţarea în acest caz va avea loc miercuri.

Primarul ales al municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a scris pe pagina sa de Facebook că aşteaptă şi el validarea mandatului şi a felicitat-o pe colega sa Clotilde Armand care a fost validată după ce 122 de contestaţii au fost depuse împotriva validării mandatului ei, toate fiind respinse.

Citeşte şi: Clotilde Armand, după ce a fost validată primar al Sectorului 1. „Fostul primar trebuie să ofere nişte explicaţii procurorilor”