Moldoveanca Domnica Cemortan, dansatoare pe Costa Concordia, vedetă în procesul naufragiului navei

Moldoveanca Domnica Cemortan, bănuită că s-ar fi aflat la originea tragediei petrecute pe nava Costa Concordia, în 2012, distrăgându-i atenţia comandantului navei, italianul Francesco Schettino şi făcând nava să eşueze, a fost vedetă în procesul în care comandantul Francesco Schettino este acuzat de omucidere multiplă.

18 iul. 2013, 06:11

A început procesul lui Francesco Schettino, comandantul pachebotului Costa Concordia, naufragiat anul trecut. Considerat „cel mai detestat” om din Italia, bărbatul este judecat pentru omucidere multiplă din culpă, abandonarea navei şi daune provocate mediului.

Fugărit de fotografi şi cameramani, comandantul a refuzat orice declaraţie în momentul sosirii la proces. Vedeta procesului este însă moldoveanca Domnica Cemortan, balerina acuzată de presa din peninsulă că i-ar fi distras atenţia lui Schettino şi astfel s-a produs eşuarea navei în apropierea unei insule italiene.

Domnica Cemortan, unul dintre cei 347 de martori ai acuzării, a răspuns întrebărilor jurnaliştilor. Nu a pomenit nimic însă despre relaţia ei cu căpitanul vasului. „Sunt parte civilă în acest proces, pentru că şi eu mă aflam pe navă, ca toţi ceilalţi pasageri. Sper ca tot adevărul să iasă la lumină”, a declarat Domnica în faţa judecătorilor, scrie presa italiană. 

„Sunt o simplă femeie care se afla pe vas, eram pasager. Adevărul este despre navă, nu despre mine. Despre oamenii care au murit … Eram pasager, ca toţi ceilalţi”, a mai spus Domnica. Presa italiană a scris că Domnica Cemortan lua cina cu Schettino atunci cînd nava s-a lovit de stânci.

În faţa anchetatorilor italieni, tânăra a recunoscut că era îndrăgostită de căpitanul navei. Ulterior, Domnica Cemortan a cerut despăgubiri în valoare de 100.000 de dolari pentru scandalul în care a fost implicată după naufragiu.

Tragedia s-a soldat cu 32 de morţi. Costa Concordia s-a lovit de o stâncă, aproape de Insula Giglio, în ianuarie anul trecut. La bord se aflau 4.229 de persoane, din care 3.200 erau turişti. 32 de oameni au murit în tragedie, iar doi nu au fost găsiţi nici pana azi.