Donald Trump a dat speranţe că acordul comercial dintre SUA şi China poate avea loc până la termenul de 1 martie

Preşedintele american Donald Trump a dat duminică speranţe că Statele Unite şi China pot ajunge la un acord comercial până la termenul de 1 martie, transmite Reuters.

25 feb. 2019, 05:19
Donald Trump a dat speranţe că acordul comercial dintre SUA şi China poate avea loc până la termenul de 1 martie

Donald Trump a afirmat într-un tweet că discuţiile comerciale de sâmbătă au fost ”foarte productive”.

El a anunţat că au fist făcute progrese substanţiale privind probleme structurale importante, inclusiv protejarea dreptului de proprietate intelectuală, transferul de tehnologie, agricultură, servicii, monedă.

„Ca rezultat al acestor discuţii foarte productive, voi amâna creşterea tarifelor, programată pentru 1 martie. P:resupunând că ambele părţi au făcut progrese suplimentare, vom organiza un summit cu peşedintele Xi, la Mar-a-Lago, pentru a încheia un acord. Un weekend foarte bun pentru SUA. & China!”, a scris preşedintele american.

Discuţiile au fost prelungite pe tot parcursul weekendului pentru a rezolva divergenţele referitoare la politicile Chinei faţă de companiile de stat, subvenţiile, transferurile forţate de tehnologie şi furtul cibernetic.

Cele două părţi au ajuns la un acord referitor la mecanismul de punere în aplicare a acordului. Washingtonul a dorit un mecanism puternic, care să asigure că China îşi respectă angajamentele de reforme, în timp ce Beijingul a insistat pentru un proces ”corect şi obiectiv”.

Duminică, oficiali de rang înalt, între care secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, şi vicepremierul chinez, Liu He, s-au întâlnit pentru discuţii la Winder Building, unde se află sediul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA.

Trump a declarat vineri că ”există şanse bune” pentru un acord şi că ar putea prelungi termenul de 1 martie şi să aibă o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Prelungirea termenului ar însemna amânarea majorării planificate a tarifelor de la 10% la 25% pentru importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.