Donald Trump acuză OMS că este „o marionetă a Chinei”

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că este o "marionetă a Chinei", reiterând criticile sale legate de gestionarea crizei coronavirusului, notează AFP.

RomaniaTV.net
18 mai 2020, 20:20
Donald Trump acuză OMS că este „o marionetă a Chinei”

„Nu sunt mulţumit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat Donald Trump la Casa Albă. „Sunt o marionetă a Chinei”, a adăugat el.

Întrebat despre soarta contribuţiei americane la OMS, după ce la jumătatea lui aprilie a anunţat suspendarea acesteia, liderul administraţiei SUA a rămas evaziv. „Vom lua o decizie în curând”, a declarat el.

Avertismentul OMS: Majoritatea populaţiei rămâne expusă infectării cu coronavirus 

Adunarea anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a început luni virtual – pentru prima oară în istoria instituţiei -, iar ţările îndeamnă ca viitorul vaccin împotriva noul coronavirus să fie un ”bun public” şi la o reformă a Organizaţiei, pentru ca aceasta să răspundă mai bine pandemiilor, relatează AFP.

Secretarul general al ONU Antonio Gurerres a deschis lucrările criticând ţările care au ”ignorat recomandările OMS” şi apreciind că lumea plăteşte în prezent un ”preţ mare” strategiilor divergente. 

”În consecinţă, virusul s-a răspândit în întreaga lume şi se îndreaptă acum către ţările din (emisfera de) sud, unde ar putea avea efecte şi mai devastatoare”, a subliniat el, îndemnând la un ”efort multilateral enorm” împotriva acestei ”tregedii”.

”Sper că cercetarea privind un vaccin va putea fi un punct de plecare”, a declarat Guterres în deschiderea reuniunii care durează până marţi.

Ca un ecou, preşedintele chinez Xi Jinping a dat asigurări că un eventual vaccin chinez ar urma să devină un ”bun pubblic mondial” şi a promis că ţara sa va aloca de altfel două miliarde de dolari – pe o perioadă de doi ani – luptei mondiale împotriva covid-19.