Donald Trump a depus jurământul de învestire şi a devenit oficial al 45-lea preşedinte al SUA VIDEO UPDATE

Donald Trump a depus, vineri, jurământul de învestire, devenind oficial cel de-al 45-lea preşedintele al Statelor Unite al Americii. Donald Trump, a declarat, în discursul de învestitură, că se va concentra "în primul rând pe America", el criticând cheltuielile făcute de SUA în beneficiul unor alte țări pe cheltuiala poporului american.

20 ian. 2017, 14:57

UPDATE 23.10 Preşedintele Donald Trump s-a declarat onorat, vineri, într-o scurtă alocuţiune la prânzul de la Capitoliu, de faptul că rivala sa înfrântă în cursa pentru Casa Albă, Hillary Clinton, a asistat la ceremonia de învestire, relatează The Associated Press şi CNN.

UPDATE 22.55 Noul președinte american, Donald Trump, și soția sa, Melania, au părăsit Capitoliul vineri după-amiază pentru a se instala la Casa Albă, nu înainte de a participa la tradiționala paradă de pe Pennsylvania Avenue, unde mii de oameni s-au adunat să-l salute, transmite Agerpres.

 

Donald și Melania Trump, însoțiți de fiul lor Baron, în vârstă de 10 ani, au ieșit din mașină și au mers pe jos pentru a saluta mulțimea, așa cum au făcut și mulți dintre predecesorii lor cu ocazia învestirii. Cu puțin timp înainte, mașina prezidențială trecuse prin fața unor protestatari.

Trump, care a depus jurământul vineri, a trecut în revistă trupele americane și apoi s-a urcat în limuzina prezidențială, încadrată de agenții Serviciului Secret.

Peste 8.000 de persoane au mărşăluit pe bulevardul Pennsyvlania în cadrul paradei de învestire conduse de preşedintele Trump. La această parada au luat parte reprezentanţi ai tuturor forţelor armate din Statele Unite.

De asemenea, parada militară se va bucura de cea mai ridicată prezenţă militară din ultimii ani, iar peste jumătate din cele 82 de unităţi care participă la eveniment sunt formate din soldaţi activi, veterani sau studenţi militari.

UPDATE 21.00 Casa Albă a făcut primul anunţ după învestirea lui Donald Trump. 

Administraţia Trump intenţionează să dezvolte un sistem de apărare antirachetă “de ultimă generaţie”, pentru a se apăra de atacuri lansate de Iran şi Coreea de Nord, a anunţat Casa Albă, vineri, la câteva minute după învestirea în funcţie a noului preşedinte, potrivit news.ro.

UPDATE 20.30 Noul preşedinte al SUA Donald Trump a semnat primele documente oficiale, în Capitoliu.

Înconjurat de familie şi de liderii republicani din Congres, la Capitoliu, Donald Trump a semnat ordinul care îi va permite generalului James Mattis să servească drept secretar al Apărării. De asemenea, el a semnat nominalizările oficiale în Senat şi proclamarea Zilei Naţionale a Patriotismului, potrivit The Guardian.

 

Noul preşedinte american a semnat şi ordinele de nominalizare a echipei sale.

UPDATE 19:57 Familia Obama a plecat în Palm Springs, acolo unde va petrece o scurtă vacanţă. 

UPDATE 19:53 După ceremonia Inaugurării, noua familia prezidenţială va participa la prânzul oficial, la o paradă, iar seara, la două din cele trei bauri oficiale care se vor desfăşura în cursul serii.

UPDATE 19.50 Donald Trump i-a felicitat pe cei care au participat la ceremonia Inaugurării sale în funcţia şi a dat mâna cu mai multe oficialităţi care au asistat la Învestitură.

CITEŞTE ŞI: Donald Trump a ţinut cel mai scurt discurs inaugural al preşedinţilor SUA, din ultimii 40 ani

UPDATE 19:19 În discursul său, în cadrul ceremoniei de învestitură, Donald Trump a declarat că, de acum înainte, America va începe să câştige din nou şi că ca avea o nouă viziune, „America First”. De asemenea, discursul lui a fost precedat de faimosul său slogan de campanie:„Make America Great Again”.

„Noi suntem cetăţenii Americii. Noi suntem acum uniţi într-un uriaş efort naţional pentru a ne reconstrui ţara şi a respecta promisiunile pentru oamenii ei. Împreună, noi vom determina calea pe care o va lua America şi întreaga lume pentru mulţi ani care urmează”, a declarat Donald Trump de pe scările Capitoliului.

De asemenea, noul lider american a menţionat că această zi va fi amintită în istorie ca ziua în care oamenii au preluat din nou puterea. ”Bărbaţii şi femeile acestei naţiuni nu vor mai fi niciodată uitaţi. Toată lumea vă ascultă acum”, a precizat Donald Trump.

Preşedintele i-a mulţumit fostului lider democrat care a asigurat un transfer paşnic al puterii la Casa Albă.

Timp de prea mult timp, un grup mic din capitala ţării a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a plătit preţul. Washingtonul a înflorit, dar poporul nu s-a bucurat de o parte a bogăţiei. Politicienii au prosperat, dar locurile de muncă au fost desfiinţate, iar fabricile au fost închise. Sistemul s-a protejat pe el, dar nu pe cetăţenii ţării noastre. Victoriile lor nu au fost victoriile voastre, triumfurile lor nu au fost triumfurile voastre şi în timp ce ei au sărbătorit în capitala ţării noastre, familiile sărace de pe tot teritoriul nostru nu au avut motive să sărbătorească”, a declarat Trump.

Noul preşedinte al SUA a promis că această colectare a bogăţiei se va încheia la Washington. ”Toate acestea se vor schimba, începând de aici şi acum, pentru că acest moment este momentul vostru, vă aparţine vouă. Le aparţine tuturor celor strânşi aici, acum, şi tuturor celor care privesc în toată America. Aceasta este ziua voastră, aceasta este sărbătoarea voastră, iar aceasta – Statele Unite ale Americii – este ţara voastră. Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează Guvernul nostru, ci dacă Guvernul nostru este controlat de popor”, a precizat Trump.

Deciziile privind comerțul și afacerile cu alte țări vor fi făcute „în beneficiul muncitorilor americani și al familiilor americane”, a mai spus Trump.

Noul președinte al SUA a criticat cheltuielile și ajutoarele pentru forțe militare străine, în condițiile în care SUA „apără alte frontiere naționale, dar refuză să-și apere propriile frontiere”.

UPDATE 19.00 Donald Trump a depus jurământul de credinţă faţă de Constituţia SUA şi faţă de ţară şi a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al SUA.

Jur în mod solemn că voi îndeplini cu credinţă îndatoririle instituţiei de Preşedinte al Statelor Unite şi că îmi voi consacra toate forţele păstrării, protejării şi apărării Constituţiei Statelor Unite”, sunt cele 35 de cuvinte ale jurământului depus de preşedinte, care sunt prevăzute în Articolul al II-lea al Constituţiei Statelor Unite.

 

 

Donald J. Trump şi-a redactat singur discursul istoric de învestire, care va include multe elemente personale pentru al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

UPDATE 18.55 Michael Pence a depus jurământul de credinţă faţă de Constituţia SUA şi faţă de ţară şi a fost învestit oficial în funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite.

“Eu, Michael Richard Pence, jur solemn că voi susţine şi apăra Constituţia Statelor Unite împotriva tuturor inamicilor, străini şi interni; că îi voi fi credincios şi o voi respecta că îmi asum această obligaţie liber, fără nicio rezervă mentală sau urmă de evaziune: şi că voi exercita bine şi cu credinţă îndatoririle funcţiei pe care mi-o asum. Aşa să îmi ajute Dumnezeu”, a jurat republicanul, sub privirile sutelor mii de oameni strânşi pe National Mall pentru ceremonia de învestire.

Vice-preşedintele Mike Pence a depus jurământul cu mâna pe biblia lui Ronald Reagan, care rămâne unul dintre cei mai importanţi preşedinţi republicani din secolul al XX-lea.

Pence a rostit jurământul de credinţă în prezenţa magistratului Clarence Thomas de la Curtea Supremă, prima persoană afroamericană care a condus ceremonia de învestire a unui vicepreşedinte din Statele Unite.

UPDATE 18.48 Împotriva protestatarilor anti-Trump, forţele de ordine au folosit spray cu piper.

UPDATE 18.45 Ceremonia de învestire a noului preşedinte al SUA a început. Corul a cântat „Now we belong”. Circa 800.000 de persoane participă la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump. După ceremonie, preşedinte ales va servi prânzul împreună cu membrii administraţiei sale şi cu prietenii apropiaţi în Capitol Rotunda.

Familia Obama participă la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, însă se va retrage imediat după ceremonie de pe scările Capitoliului.

UPDATE 18.40 Donald Trump a adresat, la sosirea în clădirea Capitoliului, un „Hello” mulţimii prezente la ceremonia de inaugurare a noului preşedinte al SUA. Când a urcat pe platformă a făcut semnul „OK”.

UPDATE 18:28 Preşedintele Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden au ajuns la ceremonia de Învestire a lui Trump.

UPDATE 18:20 Hillary şi Bill Clinton au ajuns la Capitoliu pentru a asista la depunerea jurământului de către noul preşedinte al SUA. 

UPDATE 18:18 Copiii lui Trump au urcat pe platforma clădirii Capitoliului, unde tatăl lor va depune jurământul în calitate de noul preşedinte al SUA. 

UPDATE 18:16: Primele Doamne au ajuns la Capitoliu, la fel şi Trump şi Obama, precum şi vicepreşedinţii Biden şi Pence.

Înainte de învestitură, Trump și soția sa Melania participă la o slujbă religioasă la Biserica Episcopală St John, iar apoi se vor îndrepta către Casa Albă pentru a lua micul dejun împreună cu Președintele în exercițiu, Barack Obama, și prima doamnă, Michelle.

Americanii dornici să prindă un loc în față la ceremonia de Învestire au început să își facă drum către Capitoliu încă de la 6.30 dimineața.

Reverendul Luis Leon i-a salutat pe preşedintele nou ales al SUA şi pe soţia sa când au ajuns în faţa Bisericii Episcopale St. Johnis aflate vizavi de Casa Albă, în Washington.

Potrivit tradiţiei, preşedintele ales şi noua Primă Doamnă a SUA au fost găzduiţi, peste noapte, la reşedinţa Blair House, în noaptea de joi spre vineri.

Membri echipei lui Trump au început să ajungă la Blair House, complexul rezidențial pentru oaspeții Casei Albe, în jurul orei 8.30. Primul a fost chiar șeful staffului lui Trump, Reince Priebus, urmat de consiliera și fosta directoare de campanie Kellyanna Conway și consilerul pentru comunicare, Hope Hicks.

Debutul ceremoniilor de Învestitură au fost însă umbrite de un grup de protestatari.Vineri, la 7.30, zeci de protestatari blocaseră deja accesul către Capitoliu arborând bannere cu „Palestina Liberă” sau „Lăsați libertatea să răsune”. Unii dintre manifestanți poartă salopete portocalii și cagule negre în semn de protest față de întârzierea închiderii închisorii din Golful Guantanamo.