Donald Trump, criticat pentru declarații considerate a fi false despre predecesorii săi

Președintele american Donald Trump a intrat sub tirul criticilor după ce a afirmat că Barack Obama și alți foști conducători americani nu se întâlneau cu familiile soldaților căzuți în lupte, așa cum cere tradiția.

18 oct. 2017, 06:02
Donald Trump, criticat pentru declarații considerate a fi false despre predecesorii săi

„Încetați această minciună penibilă, sunteți președintele!”, și-a manifestat marți indignarea într-o postare pe Twitter Eric Holder, fostul ministru al justiției din perioada președinției lui Barack Obama, menționând că el personal l-a însoțit pe ex-președintele democrat la baza aeriană din Dover (Delaware, est), unde sunt repatriate corpurile soldaților căzuți în luptele din străinătate. El a subliniat că l-a văzut pe Obama „consolând familii” ale soldaților căzuți.

Fostul șef al Statului Major Interarme american, generalul în rezervă Martin Dempsey, a indicat la rândul său că ex-președinții Barack Obama și George W.Bush „se îngrijeau profund de (familii), au lucrat neobosit pentru cei care își servesc țara, morții și familiile lor”. „Este o minciună scandaloasă și lipsită de respect, chiar și pentru normele Trump”, a reacționat pe Twitter și Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate națională sub Barack Obama, potrivit Agerpres.

Aceste reacții au intervenit după ce Donald Trump a declarat luni că majoritatea predecesorilor săi nu se întâlneau cu familiile soldaților care și-au pierdut viața în lupte.

Citeşte şi Canada şi Mexicul vor respinge propunerile lui Donald Trump pentru modificarea NAFTA

Întrebat de ce nu a spus nimic până acum despre moartea a patru soldați din forțele speciale într-o ambuscadă în sud-vestul Nigerului la 4 octombrie, Donald Trump a răspuns:”Le-am scris personal (familiilor)”. „La un moment dat, voi chema părinții și familiile pentru că asta fac în mod tradițional”, a spus el. „Dacă vă uitați la președintele Obama și la alți președinți, cei mai mulți dintre ei nu îi chemau” să se întâlnească, a adăugat Trump.

„Nu știu dacă a făcut-o”, a remarcat Donald Trump, referindu-se la Barack Obama. „Mi s-a spus că nu a făcut-o des. Ca mulți alți președinți. Ei scriau scrisori”, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a asigurat că intenția președintelui SUA nu a fost de a-i „critica pe predecesorii săi, ci de a aminti faptele”. „Când eroii americani fac sacrificiul suprem, președinții le aduc un omagiu”, a spus ea într-un comunicat. „Cei care spun că foștii președinți (…) au chemat de fiecare dată familiile celor morți, se înșeală”, a conchis aceasta.