Donald Trump declară „urgenţa naţională” pentru a construi zidul de la graniţa cu Mexicul

Donald Trump a confirmat vineri, într-o conferinţăde presă în grădina casei Albe, că decretează ”urgenţa naţională” cu scopul de a debloca finanţări suplimentare în vederea construirii zidului său la frontiera cu Mexicul.

15 feb. 2019, 16:16
Donald Trump declară „urgenţa naţională” pentru a construi zidul de la graniţa cu Mexicul

Democraţii văd în această iniţiativă un abuz al puterilor prezidenţiale şi s-au declarat pregătiţi să o conteste în justiţie. Aleşi republicani şi-au exprimat, la rândul lor, nemulţumirea. „Nicio criză nu justifică să încălcăm Constituţia„, a scris pe Twitter Marco Rubio.

Anunţul de vineri al lui Donald Trump vine la doar o zi după ce liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell, afirma că preşedintele va declara „urgenţa naţională”. Această procedură rară le permite preşedinţilor Statelor Unite să treacă peste Congres pentru a mobiliza fonduri.

În decembrie şi ianuarie, înfruntarea între Trump – care cerea 5,7 miliarde de dolari pentru proiectul său de ridicare a unui zid la frontiera cu Mexicul – şi democraţi – în prezent majoritari în camera Reprezentanţilor, care refuză alocarea acestor fonduri – a condus la închiderea parţială a administraţiilor federale timp de 35 de zile, un „shutdown” record în istoria ţării.

Un compromis între cele două tabere – adoptat joi în Congres – propune deblocarea sumei de 1,37 de miliarde de dolari în vederea finanţării construirii a 88,5 kilometri de „noi bariere fizice” la frontieră.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Casa Albă a identificat suma de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, deja alocată, care poate fi reorientată către proiectul lui Trump în cadrul acestei „urgenţe naţionale”.