Donald Trump i-a demis pe ministrul interimar al Justiţiei şi pe şeful Agenţiei pentru imigraţie şi vămi

Președintele american Donald Trump i-a înlocuit luni pe ministrul interimar al Justiției, Sally Yates, şi pe șeful interimar al Agenției pentru imigrație și vămi, Daniel Ragsdale, ambii proveniţi din administrația Obama. Sally Yates a fost acuzată de trădare, pentru că a îndemnat avocaţii să atace în justiţie ordinul executiv al lui Donald Trump privind blocarea imigraţiei în SUA.

31 ian. 2017, 06:14
Donald Trump i-a demis pe ministrul interimar al Justiţiei şi pe şeful Agenţiei pentru imigraţie şi vămi

Președintele american, Donald Trump, l-a înlocuit luni pe șeful interimar al Agenției pentru imigrație și vămi (ICE), Daniel Ragsdale, din administrația Obama, a anunțat secretarul Securității Interne, John Kelly, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Thomas Homan, care preia conducerea ICE în locul lui Daniel Ragsdale, „va lucra la aplicarea legilor noastre privind imigrația pe teritoriul SUA, în conformitate cu interesul nostru național”, a declarat Kelly, într-un comunicat.

Tot luni, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a destituit-o din funcție pe Sally Yates, ministru interimar al Justiției, ce provenea din administrația Obama, la câteva ore doar după ce aceasta a exprimat refuzul de a apăra în instanțe ordinul executiv prezidențial de vineri privind interzicerea intrării pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane și a refugiaților.

„Ministra interimară, Sally Yates, a trădat Departamentul de Justiție refuzând să aplice un ordin menit să protejeze cetățenii Statelor Unite”, a declarat Casa Albă, într-un comunicat citat de AFP.

Între timp, preşedintele a propus-o pe Dana Boente pentru a ocupa conducerea interimară de la Departamentul de Justiţie, în timp ce propunerea iniţială pentru poziţia de procuror general al Statelor Unite, antiimigraţionistul conservator Jeff Sessions, aşteaptă în continuare confirmarea Senatului.

Sally Yates avea control din funcţia de procuror general interimar asupra echipei de avocaţi specializaţi în imigraţie de la Departamentul de Justiţie. Aceşti avocaţi au depus încă din prima zi plângeri federale cu privire la politica de imigraţie implementată prin ordin executiv de către Donald Trump.

”Sunt responsabilă pentru a mă asigura că poziţia pe care o luăm în instanţă rămâne conformă cu obligaţia solemnă a acestei instituţii de a urmări întotdeauna justiţia şi a susţine ceea ce este corect. În prezent, nu sunt convinsă că apărarea acestui ordin executiv este o acţiune concordantă cu aceste responsabilităţi şi nici nu sunt convinsă că acest ordin executiv este legal”, se arată într-o scrisoare semnată de Sally Yates şi adresată avocaţilor Departamentului de Justiţie.

Acţiunea fostului procuror general interimar a atras laude din partea activiştilor imigraţionişti şi a democraţilor, însă la mai puţin de trei ore de la publicarea acestei scrisori interne, preşedintele Donald Trump a demis-o pe Sally Yates.

”D-na Yates este o persoană desemnată de administraţia Obama, care este slabă cu privire la graniţe şi extrem de slabă cu privire la imigraţia ilegală. Este timpul să devenim serioşi cu privire la protejarea naţiunii noastre. Nu este extrem dacă ceri o verificare mai dură a indivizilor care vin din şapte locuri periculoase. Este o măsură rezonabilă şi necesară pentru a ne proteja ţara”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Albă.

De asemenea, administraţia prezidenţială a atacat faptul că, până în acest moment, confirmarea lui Jeff Session este blocată  ”în mod greşit şi pentru motive strict politice” de către democraţii din Senat. Sessions este un aliat apropiat al miliardarului republican şi a atras o opoziţie puternică din partea grupurilor liberale, în special datorită politicii sale antiimigraţioniste şi a comentariilor rasiste făcute de-a lungul carierei.

Analiştii au comparat demiterea procurorului general interimar cu aşa-numitul ”masacru de sâmbătă noaptea”, când preşedintele Richard Nixon l-a demis pe procurorul special Archibald Cox, care se ocupa de investigaţia Watergate.

Sally Yates a ocupat funcţia de adjunct al şefei Departamentului de Justiţie în timpul administraţiei Obama. Echipa Trump i-a cerut acesteia să rămână pentru a permite o tranziţie liniştită de putere în Departamentul de Justiţie.

De asemenea, sute de diplomaţi americani au semnat luni noaptea un memo prin care condamnă dur interdicţia de călătorie impusă prin ordin executiv de către administraţia Trump.

Preşedintele Donald Trump a semnat vineri un ordin executiv prin care suspendă temporra, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaţilor, opreşte pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări musulmane în Statele Unite.

Prin acest ordin executiv sunt vizaţi cetăţenii, precum şi persoanele cu dublă cetăţenie din Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Acest ordin executiv permite prioritizarea cererilor de azil bazate pe ”persecuţie religioasă”, ceea ce reprezintă pentru unii analişti o măsură discriminatorie şi îndreptată împotriva refugiaţilor musulmani din Orientul Mijlociu.